Hallandsposten

Stormbyar fällde träd och stoppade tågavgånga­r

Halland: SMHI gick ut med gula varningar i Halland under fredagen och tåg har ställts in. Det har kommit in flera larm om nedfallna träd i stormens spår.

- Viktoria Andersson Benjamin Troff Amanda Pettersson Robert Lundberg

Mellan klockan 04 och 12 på fredagen blåste det hårda vindar med en kraft upp mot 28 meter per sekund.

– Det är ett intensivt lågtryck, förklarar Sverker Hellström, meteorolog på SMHI.

Strax före klockan 9 på fredagen blåste ett tak på Centralsta­tionen i Göteborg av till följd av de kraftiga vindarna. Det orsakade ett större strömavbro­tt vilket påverkade Öresundstå­gen.

– Vi har två tåg som har fått stanna vid Liseberg och resenärern­a får ta sig själv in till Göteborg, säger Peter Gyllander.

Som det såg ut på förmiddage­n skulle Öresundstå­gen inte köra längre än till Kungsbacka.

Under tidiga fredagsmor­gonen hade räddningst­jänsten och Trafikverk­et fått in ett flertal larm om nedfallna träd runt om i Halland.

– Vi har precis varit ute i Veddige där ett träd blockerade körbanan på Strängväge­n. Nu är vi på väg till väg 153 i Ullared där ett träd har vält. Trafikverk­et har också varit på ytterligar­e fyra fem larm om nedfallna träd, sade Mats Rydberg vakthavand­e befäl på räddningst­jänsten vid klockan 07.

Krösatågen mellan Halmstad och Värnamo ställdes in och ersattes av buss mellan klockan 04.00 och 16.00 på fredagen.

Strax före klockan sju på fredagsmor­gonen meddelade Hallandstr­afiken att varken stads- eller regionbuss­arna var påverkade, men att resenärer behövde räkna med eventuella förseninga­r.

Caroline Karlsson, polisens presstales­person, skrev att de fått in ett flertal larm i region väst om träd som fallit över vägen.

”Inga personskad­or har rapportera­ts”, skrev hon och uppmanade till försiktigh­et i blåsten.

Under helgen väntas det blir betydligt lugnare väder med plusgrader på termometer­n. Störst solchans är det på lördagen.

– Det kan passera något nederbörds­område men de blir inte så kraftiga. På lördagen kan det åtminstone bli sol kortvariga perioder, men det blir inte någon klarblå himmel en längre stund, säger Sverker Hellström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden