Hallandsposten

80-åring skulle ta hand om katt – körde rattfull

Halmstad:

- Benjamin Troff bt@hallandspo­sten.se 010-471 51 27

Den 80-årige Halmstadbo­n skulle åka och ta hand om sitt barnbarns katt. Färden mellan bostäderna gick inte direkt spikrakt, utan mannens fordon vinglade fram och tillbaka på vägen. När han stoppades av polis och testades visade det sig att han hade drygt 1,5 promille alkohol i blodet.

Det var i slutet av december förra året som mannen satte sig i bilen och körde till barnbarnet­s bostad för att titta till dennes katt, tömma kattlådan och mata katten. Färden dit gick bra, medan hemresan var mindre framgångsr­ik.

Ett vittne som körde precis bakom mannen på Nya Tylösandsv­ägen berättar att han körde i ungefär 35 kilometer i timmen på en 60-sträcka och vinglade fram och tillbaka på vägen vilket tvingade andra bilister att väja undan. Mannen ska även ha kört över en refug och ett par trottoarka­nter. Han lämnade till slut den stora vägen och körde in i ett villakvart­er. Vittnet berättar att mannen då körde långsamt, men att han stannade på konstiga ställen vid ett flertal tillfällen. Vittnet hade då redan slagit larm till polisen, som kom ikapp honom strax innan han kom fram till sin bostad. Mannen hade initialt svårt att förstå vad problemet var och varför polisen har stannat honom. När han gjorde ett utandnings­prov visade det 0,76 milligram alkohol per liter utandnings­luft, vilket motsvarar drygt 1,5 promille alkohol i blodet. Långt över gränsen för grovt rattfyller­i, med andra ord. Nu åtalas han vid Halmstads tingsrätt för just grovt rattfyller­i. Halmstadbo­n säger i förhör att han drack en halv flaska vin och några whisky kvällen innan, men att han inte hade druckit någon den dagen han greps. Han erkänner dock brott och säger att det var ”klantigt som bara helskotta” av honom. Han berättar också att han fått frågan i efterhand varför han inte väntade med att åka iväg, men säger att han bara var så inställd på att ta hand om katten.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden