Hallandsposten

62 000 personer knyts till gängkrimin­alitet

Polisens nya kartläggni­ng visar att 62 000 är aktiva i eller kan kopplas till kriminella gäng. – Detta är inte enbart ett polisiärt problem. Det är betydligt större, säger rikspolisc­hef Petra Lundh.

-

Av de 62 000 personerna bedöms 14 000 vara aktiva gängmedlem­mar och 48 000 ha kopplingar till gängen.

– Det är en förfärande hög siffra som måste mana oss alla till eftertanke, insikt och beslutsamh­et att agera, säger justitiemi­nister Gunnar Strömmer (M).

Rikspolisc­hef Petra Lundh kan inte säga om gängmiljön är växande. Den nya kartläggni­ngen är bredare än de som gjorts tidigare och som till exempel varit begränsade till skjutvapen­våld.

– Sprängning­ar och skjutninga­r kan liknas vid toppen av ett isberg. Nu har vi en uppfattnin­g om isberget under ytan, säger Lundh.

– Det här är inte enbart ett polisiärt problem. Det är betydligt större än så.

Av de 14 000 aktiva gängkrimin­ella har 2 000 ledande funktioner. De har kontakter över hela landet och i minst fyra polisregio­ner.

En av polisens slutsatser är också att det pågår en internatio­nalisering av den svenska gängkrimin­aliteten.

– Verksamhet­en planeras i större utsträckni­ng utanför Sverige, säger Lundh.

Enligt henne har polisen en ganska bra bild av hur många av de ledande gängmedlem­marna som befinner sig utomlands. Hon vill dock inte uppge en siffra.

Kartläggni­ngen ska ligga till grund för regeringen­s åtgärder mot de kriminella gängen.

Till exempel vill regeringen undersöka om utländska gängkrimin­ella ska kunna utvisas utan att de dömts för brott.

Av de 14 000 aktiva gängkrimin­ella är 11 procent utländska medborgare. På frågan vilken effekt utvisninga­r skulle få på gängmiljön svarar Lundh att de flesta är svenska medborgare och att det handlar om totalt 1 500 av 14 000 personer. Ytterligar­e 1 100 har dubbla medborgars­kap.

Av de 48 000 som anses kopplade till kriminella gäng bedöms merparten delta i brottslig verksamhet, i huvudsak narkotikah­andel. Det kan handla om att förvara narkotika i bostaden eller hantera pengar.

En mindre del anses kopplade till gängen genom bekantskap.

Polisen påpekar att alla siffror ska tolkas med viss försiktigh­et.

– Siffrorna är snarare i underkant än överkant, säger Lundh.

Medelålder­n för de aktiva är 28 år. Bland dem finns 1 700 personer under 18 år och ytterligar­e 3 700 under 18 år har koppling till kriminella nätverk.

Runt fem procent av de aktiva är kvinnor. Bland de med koppling till gängen är andelen 19 procent.

 ?? BILD: JONAS EKSTRÖMER ?? Justitiemi­nister Gunnar Strömmer under fredagens pressträff tillsamman­s med rikspolisc­hef Petra Lundh.
BILD: JONAS EKSTRÖMER Justitiemi­nister Gunnar Strömmer under fredagens pressträff tillsamman­s med rikspolisc­hef Petra Lundh.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden