Hallandsposten

Ungern köper fler Gripen-plan

- Maria Davidsson Niklas Svahn TT

Ungern köper fyra nya Jas 39 Gripen av Sverige. Men det är inget affärsavta­l, ett Nato-ja i utbyte mot Gripen-flyg, bedyrar premiärmin­ister Viktor Orbán. Att hans ja dröjt beror på att det tagit tid att få förtroende för Sverige. – Man måste vara redo att dö för varandra, säger han.

Relationen mellan Ungern och Sverige har varit frostig under lång tid. Men när statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) togs emot av Viktor Orbán i Budapest var det idel leenden och fasta handslag.

Målsnöret i Natoproces­sen är nu så nära att Kristersso­n nästan kan ta i det. På måndag väntas det ungerska parlamente­t rösta igenom den svenska Natoansöka­n.

– Vi kommer att fatta de nödvändiga besluten och därmed ska vi ha avslutat det här kapitlet, säger Viktor Orbán.

– Vi är snart allierade i Nato, säger Kristersso­n och kallar dagens besked ett stort och viktigt steg på vägen.

Det nya försvarsav­talet som presentera­des under besöket innebär bland annat att Ungern köper fyra ytterligar­e Jas 39 Gripen-flyg.

Ungern leasar sedan 20 år tillbaka 14 Gripen-flyg, som övergår i ungersk ägo 2026. Det avtalet förlängs nu gällande stöd och logistik i ytterligar­e tio år.

På en fråga från TT:S utsända om vad som fick Ungern att ändra sig och vara redo att släppa in Sverige i Nato, svarar Orbán att det inte hade med Gripen-avtalet att göra.

– Det är inte ett affärsavta­l, Nato mot Gripenplan. Så är det inte.

Men avtalet har ändå varit en viktig del i en lång process för att återuppbyg­ga förtroende­t mellan länderna, enligt Orbán.

Anledninge­n till att ratificeri­ngen dragit ut på tiden är just en förtroende­fråga, enligt Orbán. Som allierade i Nato ska man vara beredd att offra sitt liv för varandra, säger han.

– Att vara medlem i Nato, tillsamman­s med ett annat land, innebär att man är redo att dö för varandra. Om det kommer en attack utifrån mot ert land, eller mot Ungern, så är vi redo att slåss för er frihet och självständ­ighet. Det är syftet med Nato.

Förhandlin­garna om nya Gripen-flyg har enligt regeringen pågått sedan 2021 och den svenska regeringen bemyndigad­e i juli 2022 FMV att teckna avtal.

– Det är bra för Sverige och vi hoppas att det är bra för Ungern. Redan i dag kan vi se fördelarna rent operativt av det här samarbetet, säger Ulf Kristersso­n och nämner Ungerns bidrag till Natos flygpatrul­lering.

Enligt uppgift till TT har det funnits en offert på planen som löper ut nästa vecka, därefter skulle priset ha stigit.

Ungerska parlamenta­riker har varit missnöjda med svenska politikers uttalade kritik av landets brister

BILD: DENES ERDOS

i demokratin och rättssyste­met.

Kristersso­n säger att han inte har gett några löften om att tona ned kritiken. Han vill dock inte svara på frågan om han anser att landet är en fullfjädra­d demokrati eller inte.

– Jag tänker inte recensera Ungern. Vi har väl kända skiljaktig­heter, framför allt inom Eu-politiken, säger Kristersso­n.

 ?? ?? Sveriges statsminis­ter Ulf Kristersso­n och Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán under en presskonfe­rens i Budapest.
Sveriges statsminis­ter Ulf Kristersso­n och Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán under en presskonfe­rens i Budapest.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden