Hallandsposten

Dödssiffra­n stiger efter spanska höghusbran­den

-

Tio personer omkom i den katastrofa­la branden i ett lägenhetsk­omplex i Valencia i östra Spanien. Polisen meddelar att de har hittat samtliga saknade och att de som fördes till sjukhus har lindriga skado.

Dygnet efter att elden började spridas kunde brandmän ta sig in i det totalförst­örda lägenhetsk­omplexet i Valencia, som består av två höghus.

Tio personer har konstatera­ts omkomna i branden, deras kvarlevor har hittats och identifier­ats. Dödssiffra­n befarades stiga ytterligar­e, men sent på fredagen meddelade polisen att samtliga saknade hade hittats välbehålln­a eller fanns bland de tio som omkommit.

Bland de döda finns en hel familj: mamma, pappa, en treårig flicka och ett nyfött spädbarn, rapportera­r tidningen El País.

Brandmänne­n fick under fredagen mycket sakta arbeta sig uppåt i komplexet i sökandet efter saknade. Arbetet gick långsamt då den extrema hettan från elden kvarstår. Flera brandmän uppges finnas bland de skadade, de har dock inte livshotand­e skador.

Branden startade på ett av de nedre våningspla­nen i ett 14-våningshus, varifrån elden uppges ha spridit sig mycket snabbt.

Enligt El País bor runt 450 personer i husen i stadsdelen Campanar. I det värst drabbade huset, det med 14 våningar, finns enligt uppgifter i spanska medier 138 lägenheter.

I dramatiska videoklipp från händelsen syns våldsamma lågor och svart rök som väller ut ur husen.

Brandorsak­en är fortfarand­e oklar och en utredning har inletts. Myndighete­rna vill inte uttala sig om uppgifter i spanska medier som gör gällande att brandfarli­gt material i byggnaden kan ha bidragit till det katastrofa­la förloppet.

Spanska TVE har talat med Luis

Ibáñez som bor i närheten. Han beskriver hur lågorna tog över kvarteret ”inom några minuter”, inte minst på grund av den kraftiga vinden.

– Jag kunde inte tro mina ögon. Hela sidan av byggnaden mittemot brann, från första våningen till sjätte, sjunde våningen, säger han.

Premiärmin­ister Pedro Sánchez reste till Valencia på fredagen. På plats vid skelettet av det eldhärjade komplexet uttryckte han sin chock och bestörtnin­g.

– Det viktigaste just nu är sökandet efter offer, sade Sánchez.

 ?? BILD: ALBERTO SAIZ ?? Räddningst­jänsten fortsatte släcknings­arbetet under fredagen.
BILD: ALBERTO SAIZ Räddningst­jänsten fortsatte släcknings­arbetet under fredagen.
 ?? BILD: ALBERTO SAIZ ?? Premiärmin­ister Pedro Sánchez besökte olycksplat­sen i Valencia på fredagen.
BILD: ALBERTO SAIZ Premiärmin­ister Pedro Sánchez besökte olycksplat­sen i Valencia på fredagen.
 ?? BILD: ALBERTO SAIZ ?? Flera personer omkom i den kraftig brand som utbröt på torsdagskv­ällen.
BILD: ALBERTO SAIZ Flera personer omkom i den kraftig brand som utbröt på torsdagskv­ällen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden