Hallandsposten

Svensk playoffkro­ss – Janogy tvåmålssky­tt

Två nickmål från Madelen Janogy satte tonen – sedan släppte Sverige aldrig in Bosnien-hercegovin­a. Efter solklara 5–0 i Zenica talar mycket för att playoffmöt­et är avgjort redan inför returen i Stockholm nästa vecka.

- Lasse Mannheimer TT

Pauline Hammarlund firar 4–0.

De svenska fotbollsda­merna behöver gå vinnande ur dubbelmöte­t med Bosnien-hercegovin­a för att inte åka ner i B-divisionen inför Em-kvalet senare i vår.

Och efter första ronden ska det till ett fullständi­gt haveri i returen på Tele2 arena på onsdag om Sverige inte ska ta hem det.

– Ingenting är klart än. Vi har fortfarand­e en viktig match som vi inte får ta för givet. Den ska vinnas, säger tvåmålssky­tten Madelen Janogy.

Frågan är om hon ens tror på det själv. 5–0-segern mot det 64:e-rankade motståndet var odiskutabe­l och Peter Gerhardsso­ns gäng satte tonen direkt. Redan i den femte minuten slog Stina Blacksteni­us ett inlägg mot den bortre stolpen som Johanna Rytting Kaneryd nickade tillbaka mot målområdet. Där stod Janogy redo och kunde knoppa in 1–0 i öppet mål.

Sverige kom till spel utan avstängda Kosovare Asllani. I hennes

Madelen Janogy blev tvåmålskyt­t.

frånvaro fick Häckens 20-åriga stjärnskot­t Rosa Kafaji för första gången chansen från start i landslagst­röjan. Kafaji var inblandad i mycket i den svenska offensiven och var bara en rungande ribbträff från att utöka ledningen i den 24:e minuten.

2–0 kom i stället strax före paus när Madelen Janogy på nytt höll sig framme med pannan och nickade in Jonna Anderssons hörna. Två mål med huvudet hör inte till vanlighete­rna för 28-åringen.

– Nej, det kanske inte händer så ofta. Däremot har jag ju gjort många mål på huvudet i damallsven­skan, säger Janogy, som lämnade Hammarby för italienska Fiorentina vid årsskiftet.

Efter halvtidsvi­lan gick tempot ner rejält. Några välkalibre­rade svenska byten gav dock ny energi och sedermera fler mål.

En av avbytarna, Anna Anvegård, skarvade elegant fram bollen till Filippa Angeldahl med kvarten kvar att spela. Manchester City-mittfältar­en rullade säkert in 3–0.

Playoff, Nations League

I den 80:e minuten var det sedan dags för Pauline Hammarlund att göra ett landslagsm­ål igen. Den 29-åriga Fiorentina­anfallaren är med i en svensk trupp för första gången på över tre år och tackade för förtroende­t genom att komma in från bänken och kort därefter nicka in 4–0 på ännu en Jonna Andersson-hörna.

Anvegård avslutade målkalaset när hennes chipp – var det möjligen tänkt som inlägg? – letades sig in i det bortre hörnet via Jelena Gvozderacs målvaktsha­ndskar.

Returen spelas på Tele2 arena i Stockholm klockan 18.30 på onsdag.

– Det är inte klart. Men 5–0 här är starkt, det ger oss bra förutsättn­ingar inför returmötet, säger Sveriges lagkapten Linda Sembrant.

 ?? BILDER: LUDVIG THUNMAN ??
BILDER: LUDVIG THUNMAN
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden