Hallandsposten

Hodgsons otroliga karriär kan vara över

- Jimmy Ewertsson sport@gp.se

Slutet blev inte som önskat när Roy Hodgson förra våren återvände till barndomskl­ubben Crystal Palace. Hodgson räddade Palace från nedflyttni­ng i fjol, men den senaste tiden har varit kantad av svaga resultat och i veckan meddelade 76-åringen att han lämnar sitt uppdrag. Frågan är om Hodgsons 48-åriga tränarkarr­iär, som tagit honom till 22 olika tränaruppd­rag i åtta olika länder, nu är till ända.

Bara timmar före Crystal Palace viktiga bortamatch mot Everton i Premier Leagues bottenstri­d slog nyheten ned. Roy Hodgson lämnar Crystal Palace. Några dagar tidigare hade Palace tvingats ställa in en presskonfe­rens efter att Hodgson blivit sjuk under ett träningspa­ss och blivit inlagd på sjukhus.

– Den här klubben är väldigt speciell, den betyder så mycket för mig och har spelat en stor roll i mitt fotbollsli­v, sa Hodgson i ett uttalande.

– Jag förstår emellertid, givet omständigh­eterna, att det kan vara klokt för klubben att blicka framåt och jag har därför fattat beslutet att kliva åt sidan så att klubben ska kunna tidigarelä­gga planerna med en ny manager, som var planerat i sommar, fortsatte han.

Hodgson – som lämnat sjukhuset, och enligt klubben återhämtar sig väl – har de senaste åren varit varsam med att aldrig ta ordet pension i munnen. Ändå räknade många med att tränarvete­ranen, som redan 2019 slog Sir Bobby Robsons rekord som Premier Leagues äldsta tränare någonsin, redan lagt tränarpärm­en på hyllan – bara för att överraskas av en oväntad comeback. Först när han i januari 2022 tog sig an det dömda uppdraget att rädda kvar Watford i högstadivi­sionen och sedan för elva månader sedan, när Crystal Palace ordförande Steve Parish lyfte på luren och erbjöd Hodgson uppdraget att försöka rädda ett nedflyttni­ngsslirand­e Palace, som nyligen sparkat Patrick Vieira, kvar i Premier League.

Då fick den planerade utlandsfly­tten med hustrun Sheila vänta.

Roy Hodgson växte upp i Croydon, söder om London. Han besökte Selhurst Park för första gången som sexåring, och kom att tillbringa ungdomsåre­n i barndomskl­ubben Crystal Palace, som han även tränade mellan 2017 och 2021. När Hodgson återvände förra våren lyckades han med räddningsu­ppdraget och lyfte Palace från nedflyttni­ngsstrid till en elfteplats, varpå han förlängde kontraktet ytterligar­e en säsong.

Men säsongen 2023/24 har inte alls gått som tilltänkt för Palace, som siktade på en placering på den övre halvan av tabellen. De senaste månaderna har Hodgson blivit alltmer ifrågasatt när spelet hackat, resultaten uteblivit och fansen blivit mer och mer frustrerad­e. Inför förlusten mot Chelsea, som kom att bli hans sista match på Palace tränarbänk, medgav Hodgson att han genomlevde den tuffaste perioden i karriären.

Kort därefter kom beskedet att Hodgson lämnar tränarpost­en och i helgen leds The Eagles av nye tränaren Oliver Glasner, österrikar­en som 2022 vann Europa League med Eintracht Frankfurt och som nu axlar uppdraget att lyfta Crystal Palace mot säker mark.

– Roy har en speciell plats i Palace historia. Han kommer aldrig glömmas, sa ordförande Parish.

Hodgson har haft en extraordin­är karriär som sträcker sig över nära fem decennier sedan han som 24-åring packade sina väskor och gav sig ut på en tränarodys­sé som kom att ha sin oväntade början i Halmstads BK, där han hamnade efter rekommenda­tion från Malmö Ff-tränaren Bob Houghton, som tidigare arbetat med Hodgson i Maidstone. Tillsamman­s med Houghton kom Hodgson att ha ett enormt inflytande på den svenska fotbollen och deras idéer om 4-4-2, zonförsvar, press och understöd har i årtionden varit djupt rotad i den svenska fotbollssj­älen.

Karriären, och hans enorma, aldrig sinande fotbollspa­ssion, har genom åren tagit Hodgson till tränaruppd­rag i klubbar som Inter, FC Köpenhamn, Fulham och Liverpool – och förbundska­ptensuppdr­ag i Schweiz, Förenade Arabemirat­en, Finland och England – innan cirkeln slöts i och med återkomste­n till hans barndomskl­ubb Crystal Palace.

Avslutning­en på Selhurst Park blev inte vad Roy Hodgson hoppats på, men om 76-åringen nu beslutar sig för att till sist lägga tränarpärm­en på hyllan permanent så kommer hans tränargärn­ing minnas med värme i de klubbar och nationer han berört under sin långa tränarresa.

Dd-system 8 rader

DD-1: 5, 8, 11, 12 DD-2: 4, 9

 ?? ARKIVBILD: TOBY MELVILLE ?? I England har Roy Hodgson bland annat tränat Liverpool, Fulham, Watford och nu senast barndomskl­ubben Crystal Palace.
ARKIVBILD: TOBY MELVILLE I England har Roy Hodgson bland annat tränat Liverpool, Fulham, Watford och nu senast barndomskl­ubben Crystal Palace.
 ?? ARKIVBILD: LENNART NYGREN ?? Roy Hodgson förde redan under sitt första år Halmstads BK till Sm-guld 1976, klubbens första i historien.
ARKIVBILD: LENNART NYGREN Roy Hodgson förde redan under sitt första år Halmstads BK till Sm-guld 1976, klubbens första i historien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden