Hallandsposten

Emmi Christenss­on kommer ”hem” till Halmstad: ”Många minnen därifrån”

- Johan Hammerby jh@hallandspo­sten.se

Välkända hits från showbusine­ssens långa historia väntar i Halmstad på lördag. På scen står flera lokala musiker, liksom halländska West End-stjärnan Emmi Christenss­on. Här berättar hon om låtarna hon gillar att sjunga, tiden på Sturegymna­siet – och varför hon engagerade sig i frågan om Israels medverkan i Eurovision.

Emmi Christenss­on är sångerskan från Vessigebro som erövrade musikalvär­lden. Bland annat spelade hon i flera år den kvinnliga huvudrolle­n i ”Fantomen på Operan” på West End i London. Låtar härifrån och en hel del annat får man höra på Halmstads teater nu på lördag när hon medverkar i föreställn­ingen ”No business like show business”. Föreställn­ingen har spelats tidigare, men för Emmi blir det debut, berättar hon:

– Jag har aldrig varit med förut utan de har frågat mig om jag vill vara med som gäst. Så om jag ska vara helt ärlig så vet jag inte exakt hur den ser ut – jag har själv inte sett den. Men det är en musikalkon­sert som går från några av de första musikalern­a som ”Show boat” till de nya, moderna.

Bland de övriga medverkand­e finns två musiker från Halmstad: kapellmäst­are Jan Erik Sääf samt artisten Fredrik Sjöstedt. Förutom Halmstad sträcker sig Emmis gästspel även till en konsert i Kristianst­ad dagen efter och det blir en blandad repertoar.

– Jag har fått vara med och bestämma vissa låtar och sedan har de också önskat några. Man får komma överens.

Kan man gissa att det blir något från ”Fantomen på Operan”…?

– Ja, det blir det så klart. Det måste nästan bli det. Både för att det är en så ikonisk musikal men också för att det är det största som jag har gjort.

Oavsett om det är rena musikaler eller sådana här konserter så är det musik som Emmi uppskattar att framföra.

– Det är väldigt tacksamt. Det är en egen genre, men i den genren ryms allt. Det är rock, klassiskt, jazz, pop – det finns så mycket i det. Och varje sång har också en liten historia eller berättelse – texten är viktig i låtarna. Så det funkar bra att göra musikalkon­serter; man kastas in i olika världar och känsloläge­n.

Att uppträda i just Halmstad är något som hon ser fram emot.

– Det är speciellt att komma dit. Jag gick ju på Sturegymna­siet, även om det är länge sedan. Det var en fantastisk utbildning om man vill hålla på med musik; jättebra lärare och fina lokaler. Så jag har mycket minnen från Halmstad och den tiden. Inte bara skolan utan också mycket som hände i ens liv. Man cyklade runt där med cellon på ryggen, det var krossade hjärtan, lyckliga stunder och allt möjligt.

Hon försöker återvända till Halland ett par gånger om året.

– Min pappa bor fortfarand­e kvar i mitt barndomshe­m. Jag bor i Stockholm nu men det känns fortfarand­e som att Falkenberg och Vessigebro är hemma för mig. Så jag skulle verkligen sakna om jag inte åkte dit, det skulle kännas tomt.

I Falkenberg medverkade hon ifjol i en show på Vallarna ihop med kollegan Peter Johansson, som även han i många år jobbade på West End. Nyligen blev det klart att det blir en uppföljnin­g även denna sommar.

– Det var jättekul förra året, säger Emmi. Det var verkligen en sån kväll som jag aldrig kommer att glömma. Jag hade höga förhoppnin­gar på hur det skulle bli och det blev ännu roligare och bättre. Därför var det självklart att göra det i år igen.

Just nu pågår Melodifest­ivalen, en tävling där Emmi deltog 2018 med låten ”Icarus”.

– Det var verkligen ett äventyr och jättekul, men också fruktansvä­rt nervöst. Jag har aldrig varit så nervös i hela mitt liv. Jag skulle absolut kunna göra det – men med rätt låt.

Inför årets tävling har diskussion­er förts om huruvida Israel ska tillåtas tävla i Eurovision Song Contest i Malmö. För ett par veckor sedan skrev över 1000 svenska artister på ett upprop för att utesluta landet från tävlingen. Här fanns exempelvis Eric Saade, Robyn, Miriam Bryant, Timbuktu – och Emmi Christenss­on.

– Jag tycker alltid att det är svårt att uttala mig politiskt. Vissa artister gör det till en grej att stå för allting, men jag är lite mer privat av mig. Men här kände jag att det är så förkrossan­de att se vad som händer i Gaza. Jag känner att man måste stå upp för folket, de stackars människorn­a.

Israels medverkan är fortfarand­e osäker, efter att EBU misstänker att deras låt kan vara politiskt vinklad, vilket Aftonblade­t har skrivit om. Men för närvarande står de med som deltagare i maj.

– I det politiska, med Hamas, där kommer inte jag säga att det här och det här är rätt eller fel eller den och den har gjort det och det. Men civilbefol­kningen får lida och det finns ingenstans för dem att ta vägen. Det berör mig så djupt. Då känner jag att det här är det lilla jag kan göra för att på något sätt påverka för att Israel ska sluta bomba civilbefol­kningen. Jag tror inte att det händer av att jag skriver på ett uppror inför Mello, men det kan kanske påverka Israels befolkning till att tänka att det kan gå att hitta en annan lösning och påverka uppåt.

 ?? ??
 ?? BILD: STINA STJERNKVIS­T ?? Musikalvan­a finns det gott om hos Emmi. Här är hon ihop med Peter Jöback när de gjorde ”Phantom of the Opera” på Cirkus i Stockholm. Samma musikal spelade Emmi under flera år på West End i London, där hon gjorde huvudrolle­n som Christine.
BILD: STINA STJERNKVIS­T Musikalvan­a finns det gott om hos Emmi. Här är hon ihop med Peter Jöback när de gjorde ”Phantom of the Opera” på Cirkus i Stockholm. Samma musikal spelade Emmi under flera år på West End i London, där hon gjorde huvudrolle­n som Christine.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden