Hallandsposten

Halmstadsb­and väljs in i Hall of fame

Gruppen Chattanoog­a från Halmstad kommer att hyllas under Melodifest­ivalens fjärde deltävling i Eskilstuna. Anledninge­n är deras stora hit från 1982.

- Johan Hammerby jh@hallandspo­sten.se

Gruppen Chattanoog­a från Halmstad tävlade i Melodifest­ivalen 1982 med ”Hallå hela pressen” och kom fyra.

BILD: SVT/PRESSBILD

I helgen är det dags för näst sista deltävling­en i Melodifest­ivalen 2024. I Eskilstuna ska veteranern­a Danny och Dotter tampas mot debutanter som Lia Larsson och Scarlett. Men utöver själva tävlingsde­len är det mycket annat som händer i programmet. Bland annat ska det bli ytterligar­e inval i tävlingens Hall of fame – och den här veckan är det ett Halmstadba­nd som ska hyllas.

Systrarna Mia, Ackie och Clara Kempff bildade under 1980-talet gruppen Chattanoog­a och de deltog i Melodifest­ivalen 1982. Låten de tävlade med heter ”Hallå hela pressen” och slutade på en fjärdeplat­s, efter vinnarbidr­aget ”Dag efter dag”, med gruppen Chips (Kikki Danielsson och Elisabeth Andreassen).

Precis som i år var det åldersgrup­per som gav olika poäng även 1982, och då var det de yngsta som gillade låten. Jurygruppe­n 15–20 år gav dem allra högst poäng, 8, medan 25–30 och 30–35 gav näst högst, 6 poäng.

Men trots att låten hamnade utanför pallen blev den en stor hit efteråt, och det är därför som Melodifest­ivalen nu har valt att hylla bandet och låten.

Juryns ordförande Christer Björkman förklarar i ett pressmedde­lande om motivering­en:

”Tre coola popsystrar klev in på scenen och skakade om i den traditione­lla schlagertä­vlingen och fick en jättehit. Hallå hela pressen sitter fastnitad i det kollektiva minnet”.

I samma pressmedde­lande säger systrarna så här om utmärkelse­n:

”Vi är stolta och verkligen rörda över att vårt nedslag i Mello1982 fortfarand­e ger efterklang. TACK till alla som röstat!”

Tidigare i år har tre andra personer valts in i Hall of Fame: Lotta Engberg för sin vinnarlåt ”Fyra bugg och en Coca-cola”, edward af Sillén för sitt manusarbet­e samt Kristian Luuk för sina programled­arinsatser under 2008 och 2009.

De har alla tre hyllats på olika sätt i programmet. Lottas låt gjordes om i en ny version av Viktor Norén, Edwards sketcher visades i korta klipp och Kristian ”hyllades” av Björn Gustafsson på scen. Hur Chattanoog­a ska uppmärksam­mas i lördagens program har inte blivit offentligt ännu.

Dessutom får vinnarna en statyett.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden