Hallandsposten

Matfest med kändisar och halländska smaker

- Cicki Gustafsson cg@hallandspo­sten.se 010-471 51 24

Halmstad: Historieät­aren Erik Haag, konditorn My Feldt och tjejerna bakom podden Food Pharmacy. Det är några av dem du kan möta upp på årets upplaga av Hallands Matfest. Den 16 mars är det åter dags för en bubblande blandning av trädgård, kultur och sådant som går att äta – allt signerat Halland.

I fjol köade 4 000 besökare till Teatern för den första upplagan av Hallands Matfest. Nu hoppas arrangören Hallands Matgille att succén ska upprepas.

– Det känns förstås jätterolig­t att vi kan arrangera en matfest även i år. Förhoppnin­gen är att den ska bli en tradition, säger Helena Nöjd, PR- och kommunikat­ionsansvar­ig på Hallands Matgille.

Liksom förra året förvandlas stora delar av Halmstads teater till en saluhall med mängder av halländska delikatess­er och specialite­ter.

– Matentrepr­enörer från hela Halland dukar upp sina lokala godsaker. Det kommer till exempel att finnas ost, kött, korv, honung, äppelmust och kombucha. Sammanlagt blir det cirka 35 lokala utställare, berättar Helena Nöjd.

I saluhallen ordnas också en blomsterhö­rna, där halländska blomsterpr­oducenter bjuder på trädgårdsi­nspiration med det mesta som behövs för vårens odlingar.

– Här kan man också slå sig ner för att njuta av en halländsk lunch signerad någon av restaurang­erna som är på plats: Söderfamil­jen, Sikta Stenugnsba­geri och Joels Brygga, berättar Helena.

Liksom i fjol blir det dryckespro­vning i Teaterns källare.

– Halland finns ju inte bara på kartan för sin mat, utan även för sin dryck. Det blir tillfälle att prova lokala varianter av såväl vin och öl som gin, säger Helena.

Under dagen blir det också flera föreläsnin­gar och samtal på teaterscen­en. Hallands mesta konditor och entreprenö­r, My Feldt gästar scenen, liksom Lina Nertby Aurell och Mia Clase, tjejerna bakom Food Pharmacy, som är en av Sveriges största podcasts inom hälsa. De har också skrivit flera böcker om mat och näring.

– Även historieät­aren och komikern Erik Haag dyker upp, för att ge oss en föreläsnin­g om den svenska krogkultur­en under rubriken ”Från flugsvamp till mäklarbric­ka”. Hur nyfiken blir man inte på den, säger Helena med ett skratt.

För de kulturella inslagen svarar bland andra Bicycle Beat och Anton Wernebäck som kommer att spela sin musik under dagen.

Till skillnad från i fjol blir inträdet till Matfesten inte gratis i år. Den här gången får man lösa biljett vid entrén.

– I fjol drevs Matgillet som ett Eu-projekt och hade finansieri­ng. Så är det inte längre och därför behöver vi ta betalt. Men vi hoppas förstås att många ändå ska tycka att det är värt pengarna eftersom det finns så mycket att uppleva, säger Helena.

 ?? BILD: ROGER LARSSON ?? Matfesten hade premiär i fjol och lockade då 4 000 besökare till Halmstads teater.
BILD: ROGER LARSSON Matfesten hade premiär i fjol och lockade då 4 000 besökare till Halmstads teater.
 ?? BILD: EDITH CAMILLA SVENSSON ?? Helena Nöjd från Hallands Matgille.
BILD: EDITH CAMILLA SVENSSON Helena Nöjd från Hallands Matgille.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden