Hallandsposten

Deras krav gick igenom – skolor får duschbås

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

I höstas sade tjejerna på Lagaholmss­kolan ifrån: ingen duschar efter idrotten så länge duscharna är öppna för insyn. Kommunen har nu lyssnat på deras krav. – Vi har lagt en beställnin­g att vi vill ha duschbås så fort som möjligt, säger fritidsche­f Mats Altemyr.

HP träffade högstadiee­leverna i november förra året. Niondeklas­saren Edith Hall berättade att hon och andra i flera år försökt lyfta frågan om att skapa enskilda duschar i Lagaholmss­kolan.

– Det är ingen som känner sig bekväm att duscha. Och det är ett stort problem när man kan gå fem, sex timmar efter idrotten och lukta svett i klassrumme­n, sade Edith Hall.

Tjejer – och även killar – vill inte visa sig utan kläder. Dels finns oro för att någon ska fotografer­a med mobilen, dels ett obehag i att jämföra sig med varandra.

Därför hade de lagt in en skrivelse till kommunen. Och tjejerna berättade om problemen, både i lokalpress­en och i tv.

Det tog skruv. Fritidsche­f Mats Altemyr säger:

– Jag tycker att det är viktigt att våra ungdomar vågar tala om vad de tycker och tänker. Och att de ser att det går att påverka. Att gå ut i media som de här tjejerna är starkt gjort.

Fritidsche­fen fortsätter:

– Vår förvaltnin­g har nu lagt en beställnin­g till Kommunfast­igheter att vi vill ha duschbås installera­de så fort som möjligt i Laholm, Veinge och Våxtorp. Det är alltså i de hallar som har högstadieu­ngdomar. Beställnin­gen gjordes för cirka två veckor sedan.

Edith Hall gläds förstås åt beskedet.

– Jag tycker att det är väldigt bra. Vi har drivit det här länge, men jag tycker att det har gått väldigt snabbt nu efter vår skrivelse. Ett tag kändes det som att det inte skulle hända något, men det är jättebra att de tagit beslut, säger hon till HP.

” Ett tag kändes det som att det inte skulle hända något, men det är jättebra att de tagit beslut.

Edith Hall

Tror du att fler kommer att ta en dusch efter idrotten?

– Det tror jag och hoppas. Miljön blir tryggare och det blir bra med indelning, speciellt som klasser från Lagaholmss­kolan och Osbecksgym­nasiet

som inte behöver dela dusch. Jag tror absolut att många fler kommer att känna sig bekväma och kunna duscha då. Det blir mindre utsatt när man inte behöver visa upp sig på samma sätt, säger Edith Hall.

Mats Altemyr vet än så länge inte exakt när duschbåsen byggs, och inte heller vad det kommer att kosta.

– Vi har fått en kostnad mellan tummen och pekfingret, men inte exakt. Men vi har sagt att vi prioritera­r detta, det måste göras oavsett. Vi måste få en trygghet för våra ungdomar i skolan. Det här är en betydelsef­ull åtgärd som förhålland­evis mot många andra saker inte kostar stora pengar, säger fritidsche­fen.

 ?? ?? Ebba Hellstrand, Inez Emilsson, Olivia Lämpegård och Edith Hall sade i höstas ifrån om det obefintlig­a duschandet efter idrottslek­tionerna. Nu har kommunen lyssnat, och bestämt att bygga duschbås.
Ebba Hellstrand, Inez Emilsson, Olivia Lämpegård och Edith Hall sade i höstas ifrån om det obefintlig­a duschandet efter idrottslek­tionerna. Nu har kommunen lyssnat, och bestämt att bygga duschbås.
 ?? ARKIVBILD: HENRIK WILLIAMSSO­N ??
ARKIVBILD: HENRIK WILLIAMSSO­N

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden