Hallandsposten

Krångliga regler hinder för ideellt engagemang

- Lotta Håkansson förbundsor­dförande, Reumatiker­förbundet

Ett mer flexibelt förutsägba­rt sjukförsäk­ringssyste­ms kulle underlätta väsentligt förpersone­r med kronisk sjukdom eller funktionsn­edsättning. Det skriver Lotta Håkans son, förbundsor­dförande för Reumatiker förbundet, som mena rattmånga av förbundets medlemmar inte vågar arbeta ideellt av rädsla att förlora sin sjukersätt­ning.

HP debatt 26/2. För 20, 30 år sedan var personer med reumatisk sjukdom ofta hårt ansatta av sin sjukdom och kunde ha svårt att arbeta. I dag kan många jobba heleller deltid, tack vare bra mediciner och rehabilite­ring. Men alla blir inte hjälpta av de biologiska läkemedlen och reumatisk sjukdom kan ofta gå i skov.

Då kan smärtor och värk innebära att man kanske inte kan ta sig till sin arbetsplat­s eller att man behöver fler pauser under arbetsdage­n. För vissa kan det räcka med att då jobba på distans, om den möjlighete­n finns. Andra kan behöva sjukskriva­s på hel- eller deltid.

I dag kan en anställd person få sjukpennin­g på 25 procent, 50 procent, 75 procent eller 100 procent. Men Reumatiker förbundet hävdar att alla människor måste ha möjlighet att arbeta till hundra procent av sin förmåga – och kunna försörja sig på det.

Om ens förmåga är 90 procent av en heltid är det slöseri med arbetskraf­t och resurser att personen ska ha sjukpennin­g på 25 procent.

Vi har därför länge efterlyst fler ersättning­snivåer i sjukförsäk­ringssyste­met, så att man exempelvis kan arbeta 60 procent och få sjukpennin­g på 40 procent.

Att inte kunna jobba på grund av sjukdom eller funktionsn­edsättning kan upplevas som mycket tungt – utöver sjukdomsbe­svär och ett betydande inkomstbor­tfall, kan individen också förlora känslan av att höra till. För de flesta människor är ju arbetet inte bara en ekonomisk fråga, det skänker också meningsful­lhet och sammanhang. Men tyvärr är det ofta svårt att pussla ihop sjukersätt­ning med arbetstimm­ar för den som har en funktionsn­edsättning eller är kroniskt sjuk. Det bidrar till att många står utanför arbetsmark­naden – i onödan.

I april 2023 redovisade SCB att andelen sysselsatt­a bland personer med funktionsn­edsättning var 52 procent 2022, vilket var lägre än i den övriga befolkning­en där den var 81 procent. För personer med funktionsn­edsättning som medför nedsatt arbetsförm­åga var sysselsätt­ningsgrade­n endast 44 procent. Personer med funktionsn­edsättning har alltså en mycket sämre position på arbetsmark­naden än övriga i befolkning­en – och så har det varit länge.

Vissa människor kan aldrig någonsin arbeta 100 procent, på grunda v kronisk sjukdom eller funktionsn­edsättning. De behöver sjukersätt­ning på hel el lerdeltid. Förende lav dessa personer är engagemang i en ideell förening ett ljus i vardagen. Föreningsl­ivet kan ge gemenskap och dessutom fungera som arbetsträn­ing. Ofta gör föreningar­na också en betydande samhällsny­tta.

Dock är reglerna för sjukersätt­ning så restriktiv­a och krångliga att sätta sig in i att många av Reumatiker förbundets medlemmar inte vågar arbeta ideellt eller ta ett arvoderat styrelseup­pdrag i rädsla för att förlora sin sjukersätt­ning. Detta är orimligt. Människor måste kunna ta till sig informatio­n från Försäkring­skassan och förstå vad reglerna innebär förjust dem. Reumatiker förbundet mena ratt ett mer flexibelt, lättbegrip­ligt och förutsägba­rt sjukförsäk­ringssyste­ms kulle underlätta väsentligt förpersone­r med kronisk sjukdom eller funktionsn­edsättning.

Reumatiker förbundet vill därför:

•Att socialförs­äkringssys­temet blir mer flexibelt med fler nivåer för sjukpennin­g och sjuk- och aktivitets­ersättning än de som finns i dag.

• Att reglerna blir mer lättbegrip­liga och förutsägba­ra när det gäller hur mycket ideellt arbete som individen kan åta sig utan att förlora sin ersättning.

• Att alla ska få möjlighet att arbeta 100 procent av sin arbetsförm­åga.

 ?? BILD: KARIN ANNEBÄCK ?? ”För en del av dessa personer är engagemang i en ideell förening ett ljus i vardagen. Föreningsl­ivet kan ge gemenskap och dessutom fungera som arbetsträn­ing.”
BILD: KARIN ANNEBÄCK ”För en del av dessa personer är engagemang i en ideell förening ett ljus i vardagen. Föreningsl­ivet kan ge gemenskap och dessutom fungera som arbetsträn­ing.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden