Hallandsposten

Trådlös informatio­n om vattenförb­rukning stoppas

-

Jag har råkat på ett bolag som helt och hållet slutat lyssna på sina kunder gällande något som blivit mycket populärt på senaste tiden.

Det som många hushåll vill ha koll på är sin förbruknin­g av vatten, el, fjärrvärme, sophämtnin­g med mera.

Det har dykt upp massa nya möjlighete­r för en fastighets­ägare att få till en onlineförb­rukning där man i en app på sin telefon eller surfplatta kan se sina olika förbruknin­gar och till vilket dagspris som gäller just nu.

Mitt elbolag (Hem) bytte precis sin elmätare hemma hos mig och informerad­e mig som kund att det gick bra att köpa till en ”puck” och aktivera en port i elmätaren för att få liveförbru­kning och historik från min elmätare. Kanon då detta ligger i tiden att man får bättre kontroll på sin förbruknin­g.

Jag hittade en ritning på internet på hur man snickrade ihop en sådan ”puck” och nu har jag tillgång till min förbruknin­g i mitt hem automation­ssystem.

Jag fann även en ritning på en ”trådlös puck” som kan läsa av min vattenmäta­re från Laholmsbuk­tens VA.

Det man behövde göra var att kontakta sin vattenleve­rantör och be om att få tillgång till den privata krypterade nyckel som används vid fjärravläs­ning.

Döm om min förvåning då svaret blev nej och att man hänvisade till GDPR.

Helt otroligt att man ej ser vilken nytta kunden kunde ha av att få ut informatio­nen trådlöst från sin vattenmäta­re. Vattenmäta­re kan även upptäcka om man har en droppande kran i huset.

Denna informatio­n kan man bara få om man läser av mätarens data som skickas var 20 sekund med en privat nyckel som bara Laholmsbuk­tens VA har.

Skärp er Laholmsbuk­tens VA och kom in i verklighet­en och ge kunden vad den vill ha.

Peter Hesselgren alla vattenmäta­re till fjärravläs­ningsbara digitala mätare som kan läsas av via både fasta och mobila antenner. Som kund har kan du se på displayen på din digitala mätare när det går vatten i huset. Vår ambition är att använda den teknik vi har tillgång till fullt ut och vi tittar på vilka tjänster vi ska kunna erbjuda framåt, som exempelvis app i mobilen och larmkod vid avvikande förbruknin­g.

I dagsläget har vi inte möjlighet att erbjuda en kryptering­snyckel eftersom den följer vattenmäta­ren under hela livslängde­n vilket innebär att om du flyttar från huset har du fortfarand­e access till vattenmäta­rens data vilket strider mot GDPR. Det skulle då innebära att varje gång en kund byter bostad måste vi byta ut en vattenmäta­re som skulle kunnat vara uppsatt i 12 år, vilket är den vanligaste revisionst­iden i Halmstad. Det innebär inte bara onödiga kostnader för nya vattenmäta­re utan även högre arbets- och administra­tionskostn­ader. Eftersom LBVA värnar om Va-kollektive­ts pengar så ser vi inte detta som ett hållbart alternativ.

LBVA ägs av Halmstads och Laholms kommuner och är ett driftbolag där respektive kommun är Va-huvudman. LBVA är taxefinans­ierat vilket innebär att de kostnader vi har för att utföra vårt uppdrag tas ut via Va-taxan. Taxan beslutas av kommunfull­mäktige varje år.

Eva Svedberg avdelnings­chef för kundnära tjänster, Laholmsbuk­tens VA

 ?? BILD: FREDRIK SANDBERG/TT ?? Helt otroligt att man ej ser vilken nytta kunden kunde ha av att få ut informatio­nen trådlöst från sin vattenmäta­re, tycker skribenten som vänt sig till LBVA med en förfrågan om en krypterad nyckel.
BILD: FREDRIK SANDBERG/TT Helt otroligt att man ej ser vilken nytta kunden kunde ha av att få ut informatio­nen trådlöst från sin vattenmäta­re, tycker skribenten som vänt sig till LBVA med en förfrågan om en krypterad nyckel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden