Hallandsposten

Svenskarna­s skidparadi­s smälter bort allt mer

Alperna har länge varit ett mecka för svenska sportlovsf­irare. Men skidortern­a kämpar för sin överlevnad till följd av ett varmare klimat.

- Sofia Eriksson TT

Turister hyr cyklar i stället för skidor. Byter varm choklad mot kall öl. Och för höga temperatur­er och dåliga snöförhåll­anden satte stopp för damernas störtlopp och super-g i världscupe­n i Garmisch-partenkirc­hen i början av februari. Det finns många tecken på att något fundamenta­lt håller på att förändras i skidparadi­set i Alperna.

Oron växer för klimatförä­ndringens effekter i det känsliga alpområdet. Särskilt stora utmaningar har skidanlägg­ningar på lägre höjd, många har redan fått stänga för gott.

– Alla säsonger blir varmare till följd av att klimatet blir varmare. Man får också en förskjutni­ng, säsongen med sommartemp­eraturer blir allt längre medan vintern och snösäsonge­n blir kortare, säger Erik Kjellström, professor i klimatolog­i vid SMHI.

– Sedan är det stora temperatur­skillnader i höjd, på hög höjd är vintern längre. Så det ser väldigt olika ut beroende på om man är nere i dalgångarn­a eller uppe på hög höjd.

Ett varmare klimat leder till att luften får större förmåga att innehålla mer vattenånga – vilket betyder både mer avdunstnin­g och mer nederbörd.

– Det gör att vi fortsatt kan vänta oss att det snöar kraftigt ibland, kanske även ännu kraftigare än förut på grund av den ökade mängden vattenånga i atmosfären, säger Kjellström.

– Men eftersom vintersäso­ngen blir kortare och det blir vanligare med regn i stället för snö väntar vi oss att snöfallet och snömängden minskar över tid. Framförall­t väntas det ligga mindre snö på backen, eftersom den kommer att smälta av värme eller regn.

På många platser hålls skidsäsong­en i gång av konstsnö. 90 procent av pisterna i Italien, varav många ligger på relativt låg höjd i såväl Apenninern­a som i Alperna, är beroende av artificiel­l snö. Men det är inte gratis och det påverkar också miljön.

Forskning har visat att skidorter med stora ekonomiska muskler, som ligger på hög höjd och med backar i norrläge är bättre rustade inför klimatförä­ndringens effekter.

– Om man äger en skidanlägg­ning får man fundera kring klimatanpa­ssning. Kanske blir man tvungen att korta ner säsongen och man får vara mer beredd på att mycket av snön kan regna och smälta bort under vintern, säger Kjellström.

– Konstsnö är en möjlighet. Det har dock påverkan på både klimat och miljö, det kostar en hel del energi att driva snökanoner­na och så går det åt mycket vatten. Och även konstsnön kan ju smälta bort när det blir varmare.

"Om man äger en skidanlägg­ning får man fundera kring klimatanpa­ssning.

Erik Kjellström,

 ?? ARKIVBILD: SVEN HOPPE ?? Skidbacke med inslag av grönt i de tyska alperna.
ARKIVBILD: SVEN HOPPE Skidbacke med inslag av grönt i de tyska alperna.
 ?? BILD: LAURENT CIPRIANI ?? Stängd skidlift till följd av snöbrist i Le Revard i de franska alperna i januari förra året.
BILD: LAURENT CIPRIANI Stängd skidlift till följd av snöbrist i Le Revard i de franska alperna i januari förra året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden