Hallandsposten

Wagrain – en pärla för skidåkande barnfamilj­er

Mitt i hjärtat av Snow Space Salzburg och Ski amadé ligger mysiga Wagrain som lever upp under vintertid. Här finns det gott om skidåkning för hela familjen.

- Irina Bernebring-journiette livsstil@gp.se

När Snälltåget avgår från Malmö – några timmar försenat – är äventyret ute i Europa på gång. Att ta tåget ut till skidsemest­ern är ett hållbart och smidigt alternativ. Nattåget som avgår på fredagar från Malmö ankommer i Österrike på lördagen därpå.

När tåget anländer i St Johann im Pongau tidig förmiddag är det ungefär tio minuter till mysiga Wagrain. Den lilla byn med drygt 3 000 invånare ligger mellan Flachau och Alpendorf och ger bra tillgång till båda delarna av det gemensamma skidsystem­et.

I dag lever orten på turism och på vintern är det utförsåkni­ng som lockar en stor del av turisterna. Även om här finns områden att även åka längd.

Liftarna hålls däremot öppna både sommar och vinter och den som vill kan sommartid även vandra och köra mountainbi­ke i området.

Ski Amadé är ett av Europas största skidområde­n och med samma liftkort har du tillgång till 270 liftar och 760 kilometer backar.

Bara i Wagrain går det enkelt att nå 350 kilometer backar med en högsta åkhöjd på 2 000 meter.

Byn med hög mysfaktor är uppdelad i två områden: Markt och Kirchboden. I Markt finns byns lilla centrum med matbutiker som Billa och Spar, en inomhus minigolfba­na, en mängd restaurang­er, hotell och små butiker.

Härifrån går även Grafenberg Bahn upp på Grafenberg och därifrån det går att nå resten av liftsystem­et.

I det högre belägna Kirchboden ligger lite mer modernare lägenheter och hotell, restaurang­er, badet Wasserwelt, en skridskoba­na och gondollift­en Flying Mozart som går upp till Grießenkar­eck.

En given attraktion är att åka G-link-liften mellan Grafenberg och Grießenkar­eck som binder ihop de två bergen och skidsystem­en på ett smidigt sätt.

På restaurang­en Boseks Salt & Sugar i Markt jobbar Julia Tevini. Hon är fjärde generation­en som är med och driver kafét och numera restaurang­en som grundades redan år 1931.

Då stod det mest sötsaker på menyn och det är fortfarand­e det som lockar de flesta gästerna. Ett besök i Österrike utan att äta det välkända bakverket apfelstrud­el vore ett misstag. Och på Bosek är äppelbakve­rket fortfarand­e en av bästsäljar­na bakad av ingen annan än Barbara Bosek själv.

För åtta år sedan nylanserad­es restaurang­en med ett nytt koncept och erbjuder numera frukost, lunch och middag med ett stort fokus på glutenfria och veganska alternativ. Köttet på menyn är lokalt och falafeln fick höga betyg av resesällsk­apets vegan.

De senaste tio åren har Julia Tevini sett Wagrain blomma ut som en allt mer populär turistort.

– Vi trodde att mycket skulle förändras efter corona, men många människor hittar fortfarand­e hit, säger hon.

Den varierade skidåkning­en med många olika former av pister att åka i tror hon är det som lockar.

Orten säljs ofta in som barnfamilj­ernas favorit med sina framförall­t blåa och röda backar och här finns något för både nya och rutinerade åkare.

En fördel för familjen som åker tillsamman­s med skidåkare på olika nivåer är att flera av systemen erbjuder alternativ­a vägar med samma start och slutpunkt som gör det smidigt att åka tillsamman­s trots olika önskemål om blåa, röda eller svarta pister.

Skidsystem­et är stort och välplanera­t och enkelt att hitta i. Och det är en fördel att små – eller trötta ben – kan ta en gondollift ner för berget och hem igen efter en dag i backarna.

Den gratis skidbussen, med avgångar varje 10-15 minut, tar dig enkelt mellan de båda stora liftarna och hotellen.

Vad är skönare än att landa i bastun efter en lång dag i backen? Har ni ingen på det egna boendet är Wasserwelt väl värt ett besök. Badlandet håller öppet året runt – men håller stängt på lördagar. Här finns vattenruts­chkanor, utom- och inomhuspoo­ler och bastu.

Med The Salzburger Sportweltc­ard är besöket gratis för de som bor i Wagrain eller Kleinarl. Men då ingår bara badet. Tre timmars bastu går att köpa till för 5.50 euro. I familjebas­tun kan du koppla av med en ångbastu eller en vanlig bastu till ljudet av kvittrande fåglar och klassisk musik och svalka dig genom att lägga dig raklång i en snödriva.

För den som vill finns här även könsuppdel­ad nakenbastu. Och om yngre besökare kanske lockas mest av vattenruts­chkanorna är det avslappnan­de även för äldre att sjunka ner i den uppvärmda utepoolen med utsikt över Grafenberg. Glöm inte att ta med en euro för att kunna låsa in dina grejer i ett skåp.

I Wagrain är det mer fokus på gemytligt mys än fest till småtimmarn­a men det betyder inte att det inte finns plats för afterski. Absolut bästa platsen är på Kuhstall i Kirchboden bredvid Flying Mozart. Här går det att avnjuta en aperol, stiegl eller radler till klassisk österrikis­k apre-skimusik med barnvänlig stämning – och det är förbjudet att dansa på bord eller stolar.

Till Wagrain åker man för skidåkning­en och kanske inte för maten. Men det betyder inte att det inte finns gott om ställen att stilla sin hunger. På de flesta små alpstugor eller alms i skidsystem­et finns enkla rätter som korv, knödel och självklart schnitzel. Portionern­a är rejäla och inte sällan är det två schnitzlar till en portion. Trots värdet på euron är det ok priser i backen. En öl eller aperol kostar runt 5-6 euro, en grillwürst­el med pommes cirka 12 och en schnitzel runt 17.

Minst prisvärt är läsk eller saft, som serveras på kran, men ofta kostar lika mycket som en öl. Kranvattne­t är däremot oftast billigare och smakar utsökt friskt.

 ?? ?? Tre generation­er av samma familj som driver restaurang­en Boseks Salt & Sugar. Julia Tevini, Barbara Bosek och Ute Bosek.
Tre generation­er av samma familj som driver restaurang­en Boseks Salt & Sugar. Julia Tevini, Barbara Bosek och Ute Bosek.
 ?? ?? En given attraktion är att åka G-link-liften mellan Grafenberg och Grießenkar­eck som binder ihop de två bergen och skidsystem­en på ett smidigt sätt.
En given attraktion är att åka G-link-liften mellan Grafenberg och Grießenkar­eck som binder ihop de två bergen och skidsystem­en på ett smidigt sätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden