Hallandsposten

Silke Knur i Steninge brinner för att skapa minnen med bilder

- Dalila Dorai dd@hallandspo­sten.se

Silke Knur, 45, är inte rädd för förändring. Utbildning, jobb och även hembygd har skiftat. Men hon är noga med att frysa ögonblick som inte kommer åter. – Ta bilder tillsamman­s med dina nära och kära! Det kommer en tid då du kommer att vara glad över att du har dem, säger fotografen som fått flera utmärkelse­r för sina foton av gravida kvinnor och nyfödda.

Silke Knur talar ur egen erfarenhet på flera sätt. Hon förlorade sin egen mamma vid 16 års ålder och hade inte så många bilder av dem tillsamman­s.

I dag arbetar hon bland annat som fotograf specialise­rad på gravida kvinnor och nyfödda.

– När man tänker på graviditet och tiden med en nyfödd så är det en speciell tid i livet. Det är en tid som inte kommer tillbaka och när du håller fast den i bilderna så finns den där.

Silke Knur kommer från Tyskland, från en ort utanför Düsseldorf, men sedan ett par år tillbaka bor hon och hennes familj i Steninge.

Det var hit som hon och maken Michael bestämde sig för att flytta 2021. Banden till Sverige fanns redan då Silkes föräldrar hade ett hus i Mästocka som de besökte ett par gånger om året under hennes barndom. Och i Getinge bor Silkes syster med sambo sedan tretton år tillbaka. Silke och Michael hade diskuterat att flytta till Sverige, kanske efter pensioneri­ngen.

Men det blev mycket tidigare än så.

– Under covid jobbade min man hemifrån och vi tog dagliga promenader då vi pratade om framtiden. Vi funderade på vad som skulle hända när barnen blev äldre och kanske skaffade pojkvänner eller vi fick barnbarn, skulle vi verkligen flytta då?

Sagt och gjort, de bestämde sig för att det var bättre att inte vänta och började förbereda.

– Vi trodde att det skulle ta ett år att sälja huset, men det tog bara fyra veckor. Så det gick snabbt!

Det tog lite längre tid att anpassa sig till det nya livet med allt nytt, inklusive språket, men en efter en föll bitarna på plats och nu trivs familjen fint. Under alla år och förändring­ar i livet finns det en sak som ständigt följt med Silke: kameran.

– Jag har alltid älskat att fotografer­a, säger Silke som till slut gjorde sin hobby till sitt yrke.

I Tyskland började det med att en bekant bad Silke ta bilder på hennes barn. Därefter fick hon fler och fler förfrågnin­gar och började även samarbeta med en barnmorske­mottagning. Det egna företaget växte fram och följde så klart med i flytten till Sverige. Så gjorde också de tyska kunderna. De är fortfarand­e i majoritet när Silke nu prövar vingarna inom sitt område i Halland.

” Det finns inget bättre än när man har haft många upplevelse­r med varandra.

Hemma i huset har hon byggt upp en studio. Filtar, små klädesplag­g, bakgrunder, klänningar och tyger i olika färger är något av det som fyller rummet. Här fotografer­as naturligtv­is nyfödda, men bilder av gravida kvinnor tas ofta ute i naturen.

De fotografie­r som Silke

vann priser för i januari i Baby Photo Awards 93 Collection togs till exempel i Steninge. I tävlingen, med 61 deltagande länder, valdes 164 bilder ut bland 3481 bidrag av profession­ella fotografer i olika kategorier.

I januari kammade Silke även hem fem priser i Legacy Photograph­y Awards – en månatlig och årlig tävling öppen för fotografer inom familjefot­ografering. Under förra året fick hon totalt 23 utmärkelse­r i tävlingar.

Kameran är nu inte bara arbete och tävling, den är som sagt alltid med Silke. I vardagen, i naturen och på resor som familjen gärna gör.

– Det bästa du kan skapa för dina barn är minnen och när du reser så händer det alltid något speciellt som de minns. Det är viktigt för mig. Det finns inget bättre än när man har haft många upplevelse­r med varandra.

– Men det händer kanske ibland att familjen säger: ”Mamma, i dag behöver du inte fotografer­a ...”.

 ?? BILD: SILKE KNUR ?? Silke Knur arbetar som fotograf specialise­rad bland annat på bilder av nyfödda.
BILD: SILKE KNUR Silke Knur arbetar som fotograf specialise­rad bland annat på bilder av nyfödda.
 ?? BILD: SILKE KNUR ?? Silke Knur är prisbelönt fotograf specialise­rad på fotografer­ing av gravida kvinnor, nyfödda och fine-art-porträtt. Hon tar ofta bilder av gravida kvinnor ute i naturen. När det gäller fotografer­ing av nyfödda är säkerhet det allra viktigaste, enligt Silke.
BILD: SILKE KNUR Silke Knur är prisbelönt fotograf specialise­rad på fotografer­ing av gravida kvinnor, nyfödda och fine-art-porträtt. Hon tar ofta bilder av gravida kvinnor ute i naturen. När det gäller fotografer­ing av nyfödda är säkerhet det allra viktigaste, enligt Silke.
 ?? BILD: MAJA KNUR ?? Silke Knur.
BILD: MAJA KNUR Silke Knur.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden