Hallandsposten

Kvalhoppet lever för Drott – har allt i egna händer

- Anders Tornell at@hallandspo­sten.se 010-471 51 49

Drott lyckades hålla nerverna i styr, men det vara nära att det unga laget hade tappat en åttamålsle­dning mot Torslanda i andra halvlek. Nu blev det en knapp uddamålsse­ger till slut – därmed lever kvalhoppet i högsta grad. – Vi blev för nonchalant­a och det skapade en stressitua­tion för oss, säger Drotts tränare Lars-magnus Jönsson.

S-hof som leder serien får inte ta steget upp i allsvenska­n eftersom tjejerna från Partille är farmarlag. Det ger fjärdeplac­erade Drott en extrachans och Halmstadla­get tog ett stort kliv mot kval efter uddamålsse­gern mot Torslanda i arenahalle­n i helgen.

Drott fick nämligen oväntad hjälp ett par timmar senare av HB 78 som tog en poäng mot värsta rivalen Eslöv. Därmed har rödvitt skaffat sig tre poängs försprång på skånskorna inför de tre avslutande matcherna i ettan.

Men hemmalaget höll på att kasta bort segern mot ett Torslanda som trots underläge med åtta mål i början av andra halvlek vägrade ge upp.

Istället blev det riktigt nervöst på slutet. Göteborgar­na närmade sig oroväckand­e och i slutet reducerade lagets stora stjärna Alva Meyer till 28–27, men Louise Lilja rann igenom i anfallet efter och säkrade segern med 15 sekunder kvar.

– Jag hade önskat att vi hade gjort en bättre prestation över 60 minuter. Vi spelade bra i 35 minuter och då var vi tio bollar bättre, säger Lars-magnus Jönsson.

Drott var egentligen i förarsätet matchen igenom och såg ut att ha avgjort efter rena drömstarte­n i andra halvlek då paussiffro­rna 16–14 blev 22–14. Det dröjde sju och en halv minut innan gästerna äntligen fick in en reducering på straff av Mia Andreasson.

Men där och då började upphämtnin­gen.

Hemmalaget körde fast och Stina Tengbergs utvisning med sex minuter kvar skapade ännu mer problem. Efter tre raka Torslandam­ål var ställninge­n plötsligt 27– 25.

– Vi hittade på en massa saker som vi aldrig tränar på. Istället för att finna lätta alternativ chanspassa­de vi och det skapade bara mer problem, tycker Lars-magnus Jönsson.

” Det hade varit kul om vi tagit oss till kval. Jag tror bara att det är bra att våra unga tjejer får spela mycket.

En förklaring är att Drott har många unga spelare på nio meter och skulle behöva en lite mer rutinerad centralt för att lugna ner saker och ting. Nu saknades högernian Amanda Kullenberg som har stukat en fot.

– Det hade varit kul om vi tagit oss till kval. Jag tror bara att det är bra att våra unga tjejer får spela mycket. Det gör att vi investerar i framtiden.

?? ARKIVBILD: ROGER LARSSON ?? Stina Tengberg var en av förgrundsf­igurerna när Drott vann och tog ett stort kliv mot allsvenskt kval.
ARKIVBILD: ROGER LARSSON Stina Tengberg var en av förgrundsf­igurerna när Drott vann och tog ett stort kliv mot allsvenskt kval.