Hallandsposten

Sallad: Fransk sallad med clementin

-

Recept: Therese Elgquist

Lite som ett hav av böljande grönsaker blir den här rätten när du serverar direkt från formen – ett underbart sätt att bjuda på mat med mängder av olika smaker och texturer!

Plåtsallad med rostad brysselkål, romanesco, haricots verts och clementin

4 personer 250 g brysselkål 1 romanesco

250 g haricots verts 1 knippe rädisor 3 ekologiska clementine­r 2 avokador

1 msk vallmofrön

1 1/2 msk kallpressa­d olivolja

Salt och nymalen svartpeppa­r

Till servering:

4 portioner kokt sädesslag; exempelvis mathavre, quinoa, durra eller vildris

Gör så här:

1. Värm ugnen till 175 grader.

2. Skär bort den nedersta rotbiten på brysselkål­en. Plocka bort de yttersta bladen och lägg åt sidan. Dela de större brysselkål­en på mitten och lägg samtliga brysselkål i en ugnsfast form. Ta bort de grövsta bladen från romanescon, men behåll de mer späda. Dela i mindre buketter och lägg i formen tillsamman­s med de späda bladen. Blanda med en matsked olja. Baka mitt i ugnen i cirka 25 minuter, tills grönsakern­a blivit lätt gyllene och krispiga i kanterna.

3. Ansa haricots vertsen (knipsa bort ändbiten där en liten kvistbit ibland finns kvar) och ånga eller förväll i 5–7 minuter, tills de mjuknat något men fortfarand­e har ett gott tuggmotstå­nd. Skölj med kallt vatten för att avstanna kokningen.

4. Dela rädisorna på mitten. Skala clementine­rna och skär i skivor. Dela, kärna ur och gröp ur avokadorna, skär i skivor.

Massera brysselkål­sbladen med 1/2 msk olja och en nypa salt.

5. Blanda ner bönor, rädisor, clementine­r, avokado och masserade brysselkål­sblad tillsamman­s med de rostade grönsakern­a. Smaka av med salt och peppar. Strö över vallmofrön. Servera eventuellt med något kokt sädesslag.

 ?? BILD: AGNES MALTESDOTT­ER ??
BILD: AGNES MALTESDOTT­ER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden