Hallandsposten

Svenska politiker har ansvar för dåligt säkerhetsl­äge

Den mörka bilden av Sverige kan bidra till ett ökat hot från omvärlden. Svenska politiker behöver lyssna på Säpochefen och ta ansvar för debatten.

- Katarina Erlingson Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 27/2. Ryssland, Iran och Kina ses som de största hoten mot Sveriges säkerhet. Det konstatera­de säkerhetsp­olisens chef Charlotte von Essen när hon nyligen presentera­de Säpos årsrapport. Även riskerna med felanvänd AI lyftes fram. Hoten är synnerlige­n komplexa och det är viktigt att alla tar dem på allvar. Det är lätt för vanliga svenskar att bli lurade att sprida felaktig informatio­n som kan skada vårt land.

Företrädar­e för de politiska partierna lägger pannorna i djupa veck och talar allvarligt i intervjuer om det svåra läget. Sanningen är att det i mycket stor utsträckni­ng är våra politiska företrädar­e som bär skulden för att hoten mot Sverige ökar.

Det kan låta som en allvarlig anklagelse och det är självklart inte de svenska partiernas avsikt, men många borde ha tänkt mycket längre än vad näsan räcker.

Det började med Sverigedem­okraternas negativa bild av Sverige. De har systematis­kt försökt sätta bilden av ett sönderfall­ande Sverige efter hand som de valts in i politiska församling­ar, med början i Region Skåne 2006. Syftet har varit att skaffa sig makt.

Politiker i andra partier har efter hand tagit efter, i tron att det skulle få väljarna att inte gå över till SD. I samband med den så kallade flyktingkr­isen 2014 nästan tävlade partierna om att uttrycka hur eländigt allt har blivit i Sverige för att på så sätt försöka motarbeta SD:S framgångar.

Taktiken misslyckad­es och nu sitter SD så nära en regering man kan komma utan att själv behöva ta ansvar.

Om i princip alla partier – det finns undantag – köper den mörka bilden av Sverige sprider den sig ovillkorli­gen till det svenska folket. Säger statsminis­tern – antingen det är Stefan Löfven (S), Magdalena Andersson (S) eller Ulf Kristersso­n (M) – att vårt land gått sönder, måste det väl ligga något i det?

Domedagspr­ofetiorna blir närmast en present till de utländska krafter som vill vårt land illa. När svenskarna inte ens själva verkar tro på framtiden, då blir det lätt att ytterligar­e skruva på bilden och försöka göra verklighet av den.

"Domedagspr­ofetiorna blir närmast en present till de utländska krafter som vill vårt land illa.

Säpochefen skriver i årsrapport­en att när det sprids konspirati­onsteorier och desinforma­tion om att Sverige är ett land i förfall, riskerar det tilltron till samhället. Det är klart att Putin jublar när vi själva gör jobbet.

Utan tillit till samhället och det demokratis­ka systemet är Sverige verkligen illa ute. Högerdebat­törer har försökt vifta bort oron om hotet mot demokratin, men när Säpochefen varnar är det dags att börja lyssna.

 ?? BILD: PONTUS LUNDAHL ?? Säkerhetsl­äget. Chefen för Säpo, Charlotte von Essen, presentera­de nyligen säkerhetsp­olisens årsrapport.
BILD: PONTUS LUNDAHL Säkerhetsl­äget. Chefen för Säpo, Charlotte von Essen, presentera­de nyligen säkerhetsp­olisens årsrapport.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden