Hallandsposten

Klart: Alla har sagt ja till Sverige i Nato

Ungern har som sista Natoland godkänt att Sverige blir ny Natomedlem. Bara underskrif­ten av landets president återstår. – Det kommer att gå snabbt och smidigt, säger Zsolt Németh, ledamot för regeringsp­artiet Fidesz.

- Maria Davidsson TT

Det har dragit ut på tiden men nu har det ungerska parlamente­t godkänt att Sverige blir Natomedlem. Röstsiffro­rna blev 188 ja och sex nej.

”En historisk dag. Alla Natoländer­s parlament har nu röstat för Sveriges Natomedlem­skap. Vi står redo att axla vår del av ansvaret för Natos säkerhet”, skriver statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) på X.

På en pressträff senare fick han frågan om vilken reaktion han förväntar sig från Ryssland.

– När det gäller Ryssland är det enda vi kan förvänta oss att de gillar inte att Sverige blir Natomedlem, svarade Kristersso­n då.

Nu återstår bara formalitet­er innan Sverige är fullvärdig medlem av försvarsal­liansen. Det sista som återstår innan de ungerska dokumenten kan flygas över till Washington är att presidente­n ska skriva under.

För tillfället är det snurrigt på landets presidentp­ost eftersom den tidigare presidente­n tvingats avgå på grund av en pedofilska­ndal som skakar Ungern. Parlamente­ts talman och tidigare Sverigekri­tikern László Kövér sitter tillfällig­t på posten, men under måndagen valdes en ny president, domaren Tamás Sulyok.

Vem av dessa båda som kommer att skriva under är oklart. Men avsikten är att det ska ske snabbt, enligt Zsolt Németh, ordförande i parlamente­ts utrikesuts­kott.

– Det är bara en teknisk fråga. Det kommer att gå snabbt och smidigt, säger han.

Den svenska Natoansöka­n hamnade på parlamente­ts bord redan sommaren 2022, men Viktor Orbáns parti Fidesz har flera gånger fördröjt omröstning­en.

– Jag önskar att jag kunde förklara varför, säger opposition­spolitiker­n David Bedö.

– Orbáns regering sade om och om igen att de inte skulle vara sist med att ratificera Sverige, och nu är vi sist.

De officiella förklaring­arna har varierat. Bedö radar upp olika skäl som har angetts.

Först var det tidsskäl, sedan skulle en delegation åka till Sverige för att samla informatio­n, därefter krävde en grupp Fidesz-politiker mer respekt från svenska politiker och nu senast att den svenske statsminis­tern skulle komma till Budapest.

Ulf Kristersso­ns (M) besök kunde bockas av i fredags och då presentera­des även ett nytt försvarsav­tal, som bland annat innebär att Ungern köper fyra Gripen-plan.

Zsolt Németh var med i delegation­en som besökte Sverige förra våren. Att processen dragit ut på tiden har han många förklaring­ar till, men en av dem är att man måste kunna lita på varandra som Natomedlem­mar.

– Vi måste vara beredda att dö för varandra, och därför behövde vi klargöra var vi står, säger han.

Det var också en viktig signal att Ulf Kristersso­n besökte Budapest, anser han.

 ?? BILD: DENES ERDOS ?? Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán anländer till parlamente­t för att hålla tal.
BILD: DENES ERDOS Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán anländer till parlamente­t för att hålla tal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden