Hallandsposten

Natobesked­et: S gläds, men V oroas

Ungerns Nato-ja välkomnas av Socialdemo­kraternas ledare Magdalena Andersson. – Det här gör att vi kommer att ha ett starkare försvar av vårt fantastisk­a land. Men Vänsterpar­tiet är kritiskt.

-

Det var Magdalena Andersson, som dåvarande statsminis­ter, våren 2022 lämnade in den svenska Natoansöka­n.

Hon påpekar att Rysslands krig i Ukraina fortgår och att landet fortsätter att strunta den europeiska säkerhetso­rdningen.

– Det gör ju att vi inte kan slå oss till ro. Vi behöver stärka vår egen försvarsfö­rmåga, men inte minst öka produktion­en av vapen och ammunition till Ukraina, säger Andersson.

Hon anser att regeringen nu måste inleda en process för att kunna skicka Gripenplan till Ukraina. Det är något som även Centerpart­iet krävt.

Den borgerliga regeringen har bland annat uppgett att Sverige ska skicka trupp till Natos multinatio­nella styrka i Lettland och delta i Natos flygpatrul­lering över Östersjön. Magdalena Andersson uppger att Socialdemo­kraterna helt står bakom de ambitioner­na.

– Vi socialdemo­krater är naturligtv­is beredda att bidra till ett brett samarbete i riksdagen kring Natomedlem­skapet, säger hon.

Vänsterpar­tiet är däremot kritiskt till det svenska Natomedlem­skapet och partiledar­en Nooshi Dadgostar är oroad.

– Det hade funnits mycket bättre sätt att skydda svenska säkerhetsi­ntressen och det svenska folket, säger hon.

– Att gå med i Nato innebär att man kan dras in i andra länders konflikter.

Dadgostar är också oroad för hur Natomedlem­skapet ska påverka svensk utrikespol­itik när det gäller arbetet för fred och mänskliga rättighete­r.

Hon uppger att Vänsterpar­tiet ska fortsätta kämpa för att svensk lag ska gälla för utländska trupper i Sverige och för att ett förbud mot kärnvapen på svensk mark ska skrivas in i lag.

 ?? BILD: ANDERS WIKLUND ?? Socialdemo­kraternas partiledar­e Magdalena Andersson (S). Arkivbild.
BILD: ANDERS WIKLUND Socialdemo­kraternas partiledar­e Magdalena Andersson (S). Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden