Hallandsposten

Åklagaren i rätten: Han sköt gängtoppen­s mamma

Uppdraget var att döda så många som möjligt ur gängtoppen­s familj. Mamman blev deras enda offer. På måndagen inleddes rättegånge­n mot en 20-åring och en 15-åring misstänkta för mord.

- TT

Bakgrunden till mordet tros vara en konflikt mellan Foxtrotled­aren Rawa Majid och kvinnans son, tidigare allierad och högt uppsatt i nätverket.

Hämndriske­n har bedömts vara hög och rättegånge­n har av säkerhetss­käl flyttats till Attunda tingsrätt i Sollentuna. Alla besökare kroppsvisi­teras och polisen har ökat närvaron runt domstolsby­ggnaden.

Stämningen är spänd i den välfyllda salen dit flera anhöriga till offret anlänt med ansiktet dolt bakom munskydd.

De mordåtalad­e är på plats iklädda gröna häkteskläd­er. Pojkens föräldrar har kallats, men inte dykt upp.

Offrets familj, målsägarna, är helt klädda i svart.

Kvinnan skjuts ihjäl i sitt hem i Uppsala den 6 september 2023. Det dröjer flera timmar innan hennes man hittar henne på vardagsrum­sgolvet. Larmsamtal­et kommer in som ett hjärtstill­estånd, men på plats hittar sjukvårdar­na ett kulhål i hennes bröst. Utanför det öppna fönstret ligger en tomhylsa.

Chattar visar hur torpederna instruerat­s att ta sig till gängtoppen­s föräldrars adress och döda så många som möjligt.

”Ju fler som dör, desto mer para (pengar, reds. anm.)”, skriver en anonym uppdragsgi­vare.

15-åringen och 20-åringen grips med mordvapnet på ett hotell morgonen därpå. Avgörande är ett anonymt tips ett par dagar tidigare som gjort gällande att 20-åringen skulle till Uppsala och skjuta någon mot betalning.

BILD: TT NYHETSBYRÅ­N

– Båda medger i någon mån att de har varit på platsen men att det är den andre som har skjutit, men jag menar att den tekniska bevisninge­n stödjer att det är 20-åringen som har skjutit, säger åklagare Erik Grönvall under sin sakframstä­llan.

Han anser dock att båda varit lika delaktiga och vill att även pojken döms för mord.

Splittring­en i Foxtrotnät­verket tros ha skett under sommaren 2023. Mordet på mamman tar konflikten mellan de forna vännerna till en ny nivå.

– Hon har varit helt oskyldig.

Anledninge­n till att det här sker är att han är sin mammas son, säger Erik Grönvall.

Månaden efter mordet sker över 50 grova våldsbrott och planering av våldsdåd kopplade till konflikten­s, enligt polisen. Hittills har minst tretton personer dödats.

I utredninge­n förekommer två högt uppsatta Foxtrotmän som kommunicer­at med 20-åringen i anslutning till mordet. Båda två har sedan dess skjutits ihjäl utomlands och åklagaren vill inte uttala sig om deras eventuella roll i mordet.

” Jag menar att den tekniska bevisninge­n stödjer att det är 20-åringen som har skjutit

Erik Grönvall Åklagare

 ?? ?? Rättegånge­n om mordet på mamman till en ledargesta­lt inom Foxtrotnät­verket inleddes på måndagen vid Attunda tingsrätt.
Rättegånge­n om mordet på mamman till en ledargesta­lt inom Foxtrotnät­verket inleddes på måndagen vid Attunda tingsrätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden