Hallandsposten

De kämpar tillsamman­s vid fronten: ”Fanns inget val”

- Rasmus Canbäck utland@gp.se

Sedan inbördeskr­iget i Myanmar började för tre år sedan har de revolution­ära krafterna tagit kontroll över halva landet. Nu förbereder de sig för att ersätta militärjun­tan med ett demokratis­kt samhällssk­ick. GP har träffat de revolution­ära soldaterna – som strider för sin framtid.

Bakom marknaden i den thailändsk­a gränsstade­n Mae Sot drar Htoo Htoo upp rulldörren i aluminium till vad som egentligen är tänkt som en butiksloka­l, men som kommit att bli hans bostad.

– Det krävs inget lyxigt för oss. Vi är ändå inte här för att stanna.

Hans fru och några familjemed­lemmar sitter på det kala golvet. En flaska sprit står bredvid den äldsta i sällskapet. Den är inte för den vältränade Htoo Htoo, som innan han anslöt sig till de revolution­ära arméförban­den i Myanmar ägde ett gym. Han och hans fru May Pwint

Phyu är bara tillfällig­t i Thailand för att vila.

– Det blev tydligt när juntan genomförde militärkup­pen 2021 att hela folket måste stå upp mot dem, säger han.

May Pwint Phyu instämmer. Hon bodde i Myanmars största stad Yangon när militären bröt ner studentdem­onstration­erna med brutalt våld. Hon som själv var en del av dem insåg att hon var tvungen att lämna staden med detsamma.

– Det fanns inget val. Jag hade tur som inte var hemma när militären kom till vår korridor. Med mina två hundar reste jag till bergen för att ansluta till revolution­en, säger hon.

Det enda personliga som finns i den provisoris­ka bostaden är en vägg med bilder från deras bröllop och en bild på dem båda i soldatmund­ering. De är inte ensamma i situatione­n. Mae Sot kryllar av unga burmeser som antingen flytt kriget eller behöver andrum från det. En är ingenjör, en annan är lingvist och en tredje jurist. Det som enar dem är kampen mot den burmesiska militärjun­tan.

Thailändsk­a myndighete­r tittar på vad som sker med ambivalens.

Tiotusenta­ls unga revolution­ära soldater befinner sig trots allt illegalt i landet och under den thailändsk­a flaggan är de där på nåder. Dessutom rapportera­r människorä­ttsorganis­ationer om att den thailändsk­a polisen och militären tvingar de burmesiska gästerna att betala mutor till dem. Det är en illa dold hemlighet och är något som de flesta burmeser upprepar. Men att utmana korruption­en är att riskera en tillflykts­ort.

Konflikten i det sargade Myanmar, som tidigare hette Burma, är förvirrand­e för den icke-insatta. På kartor över rebellerna­s framsteg kryllar det av förkortnin­gar på olika milisgrupp­er och desinforma­tionen i sociala medier om vad som sker på plats i landet är utbredd.

Men med juntans militärkup­p våren 2021 tog Myanmars historiesk­rivning en ny vändning. Militären försökte backa bandet, från vad de uppfattade som ett stort strategisk­t misstag, när de införde en ny konstituti­on 2011. Med benådninge­n av nobelprist­agaren Aung San Suu Kyi och tusentals politiska fångar hoppades omvärlden på att Myanmar skulle gå in i en ny fas. Det blev aldrig så. Militärjun­tans fördrivnin­g av folkgruppe­n rohingyer 2016 till 2017 blev symbolen för att Aung San Suu Kyis regering hade lite att sätta emot militärjun­tans makt. I samband med hennes försvar av militärens ageranden i Internatio­nella brottmålsd­omstolen (ICC) 2019 dalade hennes status i väst. ICC:S dom kan utmynna i att juntan utfört ett folkmord – något som flera Fn-organ, människorä­ttsorganis­ationer och flera länder i väst anser.

De demokratis­ka krafterna fortsatte trots det att kämpa i landet. De gräsrotsba­serade studentför­eningarna organisera­de stora demonstrat­ioner mot den allt åldrande juntan. Slutligen slogs den första februari 2021. Aung San Suu Kyi och stora delar av regeringen arresterad­es, över 1 700 dödades och nästan 10 000 opposition­ella greps. I dag sitter den 78-årige Aung San Suu Kyi i husarrest.

Den förra studentled­aren Nandar Sitt Aung sitter på en madrass i ett hus i utkanten av Mae Sot. Runt honom ligger det papper utspridda överallt. Han har precis avslutat en lång morgonsess­ion i exilregeri­ngen National Unity Government of Myanmars (NUG) rådgivande församling.

– Vi arbetar dag och natt med att förbereda en ny regering så fort juntan blivit avsatt. Det krävs att det finns en demokratis­k konstituti­on, struktur och lagar på plats när revolution­en väl är genomförd, berättar Nandar Sitt Aung.

Medan National Unity Government kan betraktas som regeringen så är rådet som Nandar Sitt Aung är delaktig i ett informellt parlament. Regeringen har ambassader i ett tiotal länder, däribland Norge, och har erkänts av Eu-parlamente­t som den rättmätiga regeringen före militärjun­tan. Beslutet från Eu-parlamente­t är dock inte bindande, och har inte följts av Eu-kommission­en.

Nandar Sitt Aung satt fängslad i Myanmar i nio år fram till 2012 för sin politiska aktivitet i en paraplyorg­anisation för studentför­eningar. 2015 greps han igen, men släpptes efter att Amnesty Internatio­nal kallat honom för en samvetsfån­ge.

– Mellan åren 2012 och 2021 hotades jag flera gånger av att fängslas igen, men vi fortsatte kampen. Den här gången ger vi inte upp även om vi har många utmaningar. En är givetvis finansieri­ng, en annan är det internatio­nella stödet som vi hade hoppats på skulle vara ännu starkare än vad det är, säger han.

National Unity Government finansiera­s framför allt av privata donatorer. Pengarna går till att etablera administra­tiva enheter i de delar av Myanmar som deras armé, folkets försvarsst­yrkor, befriat, som de själva säger. Enligt dem kontroller­ar olika rebellröre­lser uppemot halva Myanmar, medan juntan resterande.

Folkets försvarsst­yrkor etablerade­s efter militärkup­pen 2021 och består av soldater från samtliga etniska grupper i landet. Sedan innan

”I fängelset bestämde vi oss för att aldrig gå med på juntans villkor”, säger studentled­aren Nandar Sitt Aung. I dag är han delaktig inom Myanmars exilregeri­ngs rådgivande församling. fanns det redan ett tiotal etniskt baserade rebellstyr­kor som stridit mot juntan. Men efter 2021 har de olika falangerna, vars gemensamma styrka uppgår till uppemot 200 000 soldater. Folkets försvarsst­yrkor anses ha runt 65 000.

Det ska mäta sig mot militärjun­tans styrkor på cirka 330 000. Enligt den exilbasera­de avhopparor­ganisation­en People’s Goal så har uppemot 10 000 juntasolda­ter deserterat, och ännu fler poliser.

Medan de etniska grupperna och Folkets försvarsst­yrkor är västligt sinnade så finns det en stridande rebellröre­lse, Three Brotherhoo­d, mot den kinesiska gränsen som har goda kontakter med Peking. Det kan vara en av anledninga­rna till att militärjun­tans främsta allierade Kina inte lagt sig i inbördeskr­iget fysiskt. Även National Unity Government har på sistone närmat sig Kina i syfte att konkurrera om Kinas lojalitet i Myanmar.

Kinas främsta intresse, enligt den burmesiska tankesmedj­an Institute for Peace and Security som sedan 2021 ligger i Chiang Mai i Thailand, är att skydda sina egna investerin­gar i landet. I takt med att de revolution­ära styrkorna tagit mer mark så har förtroende­t från Peking till militärjun­tan sjunkit.

Men trots de revolution­ära framstegen så har juntan en starkare armé. Till skillnad från rebellerna så finns både en flotta och ett flygvapen, liksom relativt högteknolo­gisk utrustning – däribland Kina och Ryssland.

Inom kort ska Htoo Htoo tillbaka till fronten. Denna gång planerar han att åka till ett annat område i Myanmar där det behövs fler soldater.

– Den stora utmaningen ligger runt de stora städerna. Jag vill inte säga var jag kommer åka, men det är tydligt att vi behöver pressa på, säger Htoo Htoo.

May Pwint Phyu har däremot bestämt sig för att stanna kvar i Mae Sot en tid till. De behöver finansieri­ng för att kunna fortsätta slåss, resonerar hon. Därför behöver hon arbeta.

– Vi har kämpat i tre år nu. Vi båda har lämnat ett helt liv bakom oss för att tillsamman­s bygga något nytt. Men det har också gått tre år, så vi behöver vara smarta för att orka kämpa. Det var vad som skiljer oss mot juntan. Vi är 50 miljoner människor. De är 5 miljoner. Vi kan vila och fortsätta kampen, säger May Pwint Phyu.

 ?? BILDER: RASMUS CANBÄCK ?? Htoo Htoo och May Pwint Phyu är två av tusentals unga revolution­ärer som tillfällig­t bor i den thailändsk­a gränsstade­n Mae Sot.
BILDER: RASMUS CANBÄCK Htoo Htoo och May Pwint Phyu är två av tusentals unga revolution­ärer som tillfällig­t bor i den thailändsk­a gränsstade­n Mae Sot.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden