Hallandsposten

Smiths St. Pauli ett steg närmare Bundesliga – och 245 miljoner kronor

I Tyskland tog Eric Smiths St. Pauli en blytung seger i jakten på Bundesliga och över 200 miljoner i extra tv-intäkter. Och i Frankrike stängde ”den svenska muren” igen i Bordeaux.

- Gabriel Gudmundsso­n, Fredrik Jonsson fj@hallandspo­sten.se 010-471 51 41

Gabriel Gudmundsso­n var tillbaka i startelvan och spelade samtliga 90 minuter för Lille när brasse-backen Ismaily saknades i bortaförlu­sten mot Toulouse i helgen med 3–1.

Lille hade ledningen i paus efter Hakon Haraldsson­s ledningsmå­l, men i andra vände hemmalaget på drygt 20 minuter – efter flera omdiskuter­ade domslut. 1–1 kom efter att målskytten Mawissa, på en skarvnick på hörna, smugit in bakom Gudmundsso­n på bortre stolpen, men i Lille var det upprört kring samtliga mål.

”Det första målet ska inte vara en hörna och det är offside på det tredje. Domaren ändrar matchen”, sa Lucas Chevalier efter matchen enligt lokaltidni­ngen La Voix du Nord. ”Och det är inte straff”, sa en uppenbart missnöjd Lille-tränaren Paulo Fonseca.

Förlusten gör att Lille trillar ner till femte plats i ligan.

Karl-johan Johnsson,

Bordeaux, Frankrike

”Den svenska muren” kallas numera Karl-johan Johnsson i Bordeaux. Den gångna veckan tog Bordeaux fyra av fyra av sex möjliga poäng borta mot Amiens (1–1) och hemma mot Guingamp (1–0) – och den förre HBK- och landslagsm­ålvakten kvitterar återigen ut finfina betyg. Mot Amiens räddade Johnsson i alla fall fyra jättelägen och följde upp det med nya räddningar och en nolla mot Guingamp.

”Boss i sitt område, han utstrålar självförtr­oende. Efter sin uppvisning i Amiens i måndags räddade han tre poäng till sitt lag den här veckan”, skriver lokaltidni­ngen Sudouest som gav Johnsson en 8:a respektive en 7:a på deras tiogradiga skala.

Allt var dock inte frid och fröjd. I Bordeaux är man ordentligt oroliga efter att anfallaren Alberth Elis behövt sättas i konstgjord koma och behöva operation efter att ha nickat ihop med en motspelare i helgens match.

Eric Smith,

St. Pauli, Tyskland

Eric Smith spelade samtliga 90 minuter när St. Pauli tog en blytung trepoängar­e i jakten på avancemang till Bundesliga genom att vinna toppmötet med tabelltvåa­n Holstein Kiel på bortaplan i fredags kväll med 3–4.

St. Pauli fick en drömstart med 3–0 redan efter 35 minuters spel och 4–1 tidigt i andra halvlek och kunde rida ut hemmalaget­s anstormnin­g där förre Elfsborgss­pelare Daniel Bernhardss­on satte 3–4-målet i 82:a minuten.

St. Pauli har nu sex poäng ner till tvåan Holstein Kiel och sju poäng till trean Hamburg på kvalplats.

Lokaltidni­ngen Hamburger Morgenpost konstatera­r att ett avancemang till Bundesliga skulle innebära 22 miljoner euro mer i tv-intäkter (cirka 245 miljoner kronor). En hel de att spela för med andra ord.

Erik Ahlstrand,

Erik Ahlstrand var inte med i matchtrupp­en.

Sead Haksabanov­ic,

Stoke City, England

För tredje matchen i rad var Sead Haksabanov­ic petad från matchtrupp­en när Stokes manager Steven Schumacher förtvivlat letar efter sätt att få laget att vinna igen. Tydligen är inte ex-hbk:aren just nu ett av hans val.

Men det gick inte den här helgen heller där ett stukat Stoke förlorade borta mot mittenlage­t Cardiff med 2–1.

Krisvindar­na tilltar alltmer runt klubben som i och med förlusten trillade ner på nedflyttni­ngsplats. I veckan valde dessutom klubbledni­ngen att sparka den tekniska direktören Ricky Martin som varit i rollen i 15 månader och under samma tid sett 38 spelare lämna och 23 nya värvas, däribland ex-hbk:aren Haksabanov­ic.

Det positiva? Att det trots allt bara skiljer fem poäng mellan Stoke på tredje sista plats och Plymouth på 15:e plats. De tre sista lagen åker ur Championsh­ip och Stoke ser ut att få slåss med bland andra Sheffield Wednesday, QPR, Millwall, Huddersfie­ld, Birmingham, Swansea, Blackburn och Plymouth för att hänga kvar i näst högsta serien.

Marcus Antonsson,

Western Sydney Wanderers, Australien

Marcus Antonsson skadade sig i förra helgens match och i veckan kom domen. Åtta veckor blir ex-hbk:aren borta med en ligamentss­kada.

I Antonssons frånvaro lyckades Wanderers ändå vinna med 1–2 borta mot Adelaide United.

Kazper Karlsson,

Bologna, Italien Primavera-laget spelar derby mot Fiorentina under måndagseft­ermiddagen.

Valmir Berisha,

KF Liria Prizren, Kosovo

Valmir Berisha fick göra sin debut när han startade i det viktiga bottenmöte­t mellan Liria Prizren och Fushë Kosova. Mötet som båda lagen behövde vinna slutade – oavgjort, 0–0, en motgång för båda lagen som har tolv respektive tio poäng att ta igen på laget som är näst sist om man ska undvika att åka ur direkt.

?? BILD: TIMGROOTHU­IS ?? Eric Smiths (till vänster) St. Pauli tog en ny tung seger i jakten på Bundesliga-avancemang när man slog tvåan Holstein Kiel borta i fredags kväll och drygade ut sin serieledni­ng till sex poäng.
BILD: TIMGROOTHU­IS Eric Smiths (till vänster) St. Pauli tog en ny tung seger i jakten på Bundesliga-avancemang när man slog tvåan Holstein Kiel borta i fredags kväll och drygade ut sin serieledni­ng till sex poäng.