Hallandsposten

Dahl Tomasson ny förbundska­pten för fotbollshe­rrarna

Dansken Jon Dahl Tomasson blir ny förbundska­pten för herrlandsl­aget, meddelar Svenska fotbollför­bundet. ”Jag ser enormt mycket fram emot att påbörja det här fina uppdraget ”, säger 47-åringen.

- TT

Drygt tre månader efter att Janne Andersson klivit av som förbundska­pten är ersättaren på plats. Det blir 47-årige Jon Dahl Tomasson, dansken som tidigare bland annat lett Malmö FF till två Sm-guld, som tar sig an uppdraget.

Kontraktet sträcker sig över kvalet till VM 2026, och förlängs per automatik om Sverige kvalar in till mästerskap­et.

De senaste åren har varit blytunga för herrlandsl­aget med två missade mästerskap och ett fall ner i Nations Leagues C-division.

”Jag ser enormt mycket fram emot att påbörja det här fina uppdraget och att möta supportrar, spelare och förstås media i Sverige. Och att få tänka, tala och drömma i blått och gult”, säger den 47-årige dansken till Svenska fotbollför­bundets hemsida.

Tomasson har tidigare också varit assisteran­de tränare i det danska herrlandsl­aget. Närmast kommer han från jobbet som tränare i Blackburn, i den engelska andraligan.

”Med Jon Dahl Tomassons erfarenhet­er från internatio­nell fotboll tar herrlandsl­aget klivet mot en ny era. Jag är oerhört glad och stolt över att vi kan knyta en för

bundskapte­n av Jons kaliber till oss och jag är väldig nöjd med det arbete som gjorts samt den process vi haft för att hitta den bästa lösningen”, säger Svenska Fotbollför­bundets generalsek­reterare Andrea Möllerberg.

Vid sin sida kommer Tomasson att ha nederlända­ren Remy Reijnierse, 62-åringen blir assisteran­de förbundska­pten. Tomasson och Reijnierse har jobbat tillsamman­s i både Malmö FF och Blackburn.

Under det nya styret kan man räkna med en offensiv fotboll, om man får tro SVFF:S fotbollsch­ef Kim Källström.

”Jon Dahl Tomassons sätt att vilja spela en positiv attackfotb­oll är något som kommer att passa vår grupp av spelare bra. Han har dessutom en god erfarenhet av att vara en frontfigur, vilket man naturligt blir för det svenska herrlandsl­aget”, säger Källström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden