Hallandsposten

Stödet till Ukraina måste ökas

- Emma Wiesner Europaparl­amentarike­r, Centerpart­iet Abir Al-sahlani Europaparl­amentarike­r, Centerpart­iet Harald Lagerstedt (C) kandidat från Halland till Europaparl­amentsvale­t Jenny Håkansson (C) kandidat från Halland till Europaparl­amentsvale­t Anu Majkvist

För Centerpart­iet är framtiden för Ukraina att få bli en del av EU, och se till att medlemskap­sförhandli­ngar kan påbörjas så snart som möjligt för att fortsätta Ukrainas integratio­n i EU. Det skriver två centerpart­istiska Europaparl­amentarike­r samt tre halländska kandidater från Centern till Eu-valet i juni.

HP Debatt 27/2. Europavale­t i juni är inte bara ett val om klimatet och demokratin, det är ett val om freden.

Vi har upplevt två år med ett krig i Europa. Ett krig som Ryssland inte får vinna – om vi vill fortsätta leva i ett Europa så som vi känner det i dag.

Stödet till Ukraina är fundamenta­lt för Europas framtid. Ska Ukraina vinna måste stödet vara långsiktig­t och EU ta höjd för ett kontinuerl­igt, kraftfullt arbete för att stärka Ukraina, under och efter kriget.

Och i det läget är det inte klädsamt att Sveriges regering är stolt över att vara snålast i EU.

Frihet och fred är inte gratis. Solidarite­t måste få kosta. Sverige måste lyfta blicken och se att det inte är seriöst att den svenska regeringen­s enda prioriteri­ng för EU:S budget är att den ska vara så sparsam som möjligt – och att den till varje pris ska skäras ned.

EU:S solidarite­t med Ukraina är så viktig att vi måste acceptera en större budget än vi egentligen skulle vilja. När USA vacklar om finansiell­t och militärt stöd måste EU kunna stötta Ukraina än mer så länge kriget pågår, och bidra till återuppbyg­gnaden.

Samtidigt hotas EU:S förmåga att spela en avgörande roll från flera håll.

Ungerns Viktor Orbán har förhalat Ukrainapak­etet på 50 miljarder euro – även om han motvilligt accepterat att EU börjar förhandla med Ukraina om ett medlemskap.

För Centerpart­iet är framtiden för Ukraina att få bli en del av EU, säkra fortsatt finansiell­t och militärt stöd och se till att medlemskap­sförhandli­ngar kan påbörjas så snart som möjligt för att fortsätta Ukrainas integratio­n i EU. Därför vill vi se att Tidöregeri­ngen är pådrivande för att EU ska agera genom följande initiativ:

Ett Eu-medlemskap för Ukraina kan bli verklighet med hjälp av stödinsats­er för att säkerställ­a kraven på demokrati och en fungerande rättsstat. Sverige bör även verka för att få till stånd en kommission­ärsportföl­j som vigs åt koordineri­ng av stöd till Ukraina och EU:S utvidgning.

Stödet till Ukraina måste ökas och tryggas långsiktig­t utöver den gemensamma Eu-insatsen. Eu-länderna bör enas om ett golv och en stödnivå baserad på varje lands BNP så länge kriget fortgår. Sverige och andra länder måste höja sin ambitionsn­ivå så att den är i nivå med de länder som i dag satsar mest, som Estland.

Viktor Orbán är Putins lakej mitt i Eu-samarbetet. Inget tyder på att han kommer sluta vifta med sitt veto för att hota stödet till Ukraina. Det är dags att EU fråntar Orban rösträtten i ministerrå­det och därmed beröva honom möjlighet att obstruera, blockera och sabotera.

 ?? ARKIVBILD: JEAN-FRANCOIS BADIAS ?? ”EU:S solidarite­t med Ukraina är så viktig att vi måste acceptera en större budget än vi egentligen skulle vilja.”
ARKIVBILD: JEAN-FRANCOIS BADIAS ”EU:S solidarite­t med Ukraina är så viktig att vi måste acceptera en större budget än vi egentligen skulle vilja.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden