Hallandsposten

MP: Du kan spara flera tusen om året med Sverigekor­tet

- Daniel Helldén, språkrör (MP) Linus Lakso, trafikpoli­tisk talesperso­n (MP) Jan Riise, riksdagsle­damot Halland (MP)

Kollektivt­rafik. Det har blivit på tok för dyrt att resa kollektivt i dag. Det vill vi i Miljöparti­et ändra på. Idén är enkel: ett Sverigekor­t som gäller för all kollektivt­rafik i hela landet, regional som lokal. Ordinarie pris 499 kronor, 249 för unga, studenter och pensionäre­r.

Under de senaste 20 åren har kostnaden för att åka kollektivt ökat dubbelt så mycket som bensinpris­et. Busskortet har blivit en klassfråga i dagens Sverige. Dessutom skiljer det nästan 2 300 kronor mellan det billigaste och dyraste månadskort­et.

Miljöparti­et vill att alla svenskar ska ha tillgång till bra, billig kollektivt­rafik oavsett var man bor. Det handlar om efterfråga­n och pengar. Om Miljöparti­ets Sverigekor­t införs kommer fler svenskar vilja och ha råd att åka kollektivt och efterfråga­n ökar. Samtidigt behöver staten gå in och stötta landets regioner för att skapa en långsiktig­t hållbar finansieri­ng. På så vis kan vi öka det hållbara resandet och ta oss närmare vårt gemensamma mål om ett fossilfrit­t samhälle till år 2045.

Det är djupt orättvist av

” Det är djupt orättvist av högerparti­erna att subvention­era bensin och diesel samtidigt som man låter priserna på kollektivt­rafik skjuta i höjden

högerparti­erna att subvention­era bensin och diesel samtidigt som man låter priserna på kollektivt­rafik skjuta i höjden. Det går att stötta hushållen utan att öka utsläppen. Fossila subvention­er gynnar stora oljeproduc­enter som Saudiarabi­en och spär på Putins krig mot Ukraina. Miljöparti­et gynnar hellre Halmstad, Laholm och Hylte med billig kollektivt­rafik, lägre skatt på landsbygde­n och leasingstö­d för elbil på minst 1 500 kronor.

För södra Halland skulle varje vuxen spara från några hundra till 1 500 kronor per månad, beroende på resväg. Man sparar ytterligar­e några hundralapp­ar som ung, student eller pensionär, om man väljer kollektivt­rafiken framför bilen. Det går förstås också att resa till Skåne eller Kronoberg på samma kort. Resultatet blir mer pengar i plånboken och mindre koldioxid i atmosfären. Det är grön politik i praktiken.

I Tyskland infördes ett Tysklandsk­ort på prov under sommarmåna­derna 2022. Resultatet? Tio procent färre bilar på vägarna och två miljoner ton minskade utsläpp. Efter succén har Tyskland beslutat att behålla reformen, den var för populär för att plocka bort. Frankrike är nu på väg att följa Tysklands exempel.

Politiker talar ofta om att det ska vara lätt att göra rätt. Till skillnad från andra partier går Miljöparti­et från ord till handling. Ett Sverigekor­t för alla – i hela Sverige.

 ?? ARKIVBILD: JARI VÄLITALO ?? Miljöparti­et vill att alla svenskar ska ha tillgång till bra, billig kollektivt­rafik oavsett var man bor, skriver representa­nter för partiet.
ARKIVBILD: JARI VÄLITALO Miljöparti­et vill att alla svenskar ska ha tillgång till bra, billig kollektivt­rafik oavsett var man bor, skriver representa­nter för partiet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden