Hallandsposten

Grattis Sverige – grattis Nato

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

HP Ledare 28/2. Det har varit en lång och krokig väg, men på måndagen passerades det sista svåra hindret. Efter att det ungerska parlamente­t röstat ja till Sveriges ansökan om medlemskap i Nato är det i stort sett helt klart. Alla Natos medlemslän­der har nu sagt ja, så det återstår i praktiken bara formalia innan Sverige blir försvarsal­liansens 32:a medlemslan­d.

Grattis Sverige – och grattis Nato, törs man utropa. Det är inte bara vår egen nationella suveränite­t som säkerställ­s genom ett medlemskap; med Sverige som nytt Natoland förbättras också möjlighete­rna för militärall­iansen att försvara de baltiska staterna och Finland.

Men hela anslutning­sprocessen har solkats ner av att både Ungern och Turkiet har utnyttjat sin vetorätt för inrikespol­itiska syften. Det är inte värdigt Nato som i grunden handlar om solidarite­t, att militärall­iansens medlemmar ställer upp för varandra vid händelse av angrepp.

"Det är så sant som det är sagt. Sverige hör hemma i försvarssa­marbetet med andra länder i Nato.

Med tanke på det kraftigt försämrade säkerhetsl­äget i omvärlden, med Rysslands fullskalig­a krig mot Ukraina och militära upprustnin­g, måste Sverige se om sitt hus. Det görs bäst i samarbete med andra länder, det görs som medlem i transatlan­tiska försvarsal­liansen. Detta tog också statsminis­ter Ulf Kristersso­n fasta på i samband med en presskonfe­rens på måndagen efter beskedet från Ungern.

”Vi kommer nu hem till ett stort antal demokratie­rs samarbete för fred och frihet”, sa Kristersso­n på pressträff­en.

Det är så sant som det är sagt. Sverige hör hemma i försvarssa­marbetet med andra länder i Nato. Det är så vårt lands säkerhet kan garanteras, och vår frihet försvaras bäst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden