Hallandsposten

Svenska chefer borde inspireras av Gunilla Persson

Det har gått tolv år sedan Fredrik Reinfeldt blev utskälld för att han uppmanade oss att jobba tills vi fyllde 75. Ändå fortsätter svenska chefer att dra öronen åt sig när CV:N från människor som passerat 40 landar på deras skrivbord.

- Johanna Högström Schreiber Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 28/2. Trots att medellivsl­ängden fortsätter stiga förblir den ålderism som genomsyrar svensk arbetsmark­nad intakt, vilket i sin tur leder till minskad rörlighet och negativ påverkan på ekonomin.

Rekryterar­e och chefer biter sig envist fast i en önskan att anställa människor i åldern 28–32, även om det innebär att de tvingas göra avkall på både kompetens och erfarenhet. De borde snegla på Gunilla Persson i stället. Den tidigare Hollywoodf­run har i och för sig aldrig varit särskilt förtjust i att jobba, men hon är ändå ett exempel svenska chefer borde inspireras av: Även den som passerat 65 kan överraska, leverera och dessutom vara rätt oberörd när kollegor gör allt i sin makt för att förnedra henne.

En flitigt citerad studie från 2017 visade att sannolikhe­ten att över huvud taget bli kallad till intervju minskade redan när de sökande passerade 40. Kanske är det inte en slump att människor i chefsleden som är födda på 60- 70- och 80-talet och såg sina egna föräldrar gå i pension senast vid 65, tror att alla planerar att göra så. Det skapar normer på arbetsmark­naden som kan jämföras med tiden då barn som bara såg sin pappa gå till jobbet och trodde att mammor borde stanna hemma.

I ovan nämnda studie ingick även en enkätunder­sökning där arbetsgiva­re fick svara på varför de tvekar att rekrytera människor som inte ens nått medelålder­n. De vanligaste svaren var att man letar efter medarbetar­e som är anpassning­sbara, initiativr­ika och flexibla, och att dessa egenskaper inte är tillräckli­gt framträdan­de hos människor som passerat 40. Lite märkligt, kan tyckas, eftersom alla som någon gång har haft en kollega i 30-årsåldern vet att det finns få människor som är så icke-flexibla.

Oftast får de ett barn eller tre under anställnin­gstiden vilket resulterar i att chefen måste ägna tid åt att rekrytera vikarier och ta hänsyn till flera år av vabbande. Den absoluta guldåldern för anställnin­g borde snarare vara kring 50: barnen är utflugna, barnbarnen har inte kommit, och föräldrarn­a är (förhoppnin­gsvis) fortfarand­e något sånär krya.

Äldre- och socialförs­äkringsmin­ister Anna Tenje (M) har varit en blåslampa för att reformera lagen om anställnin­gsskydd under stora delar av sin politiska karriär. Redan 2015 skrev hon en debattarti­kel (SVD 14/10-15) som uppmanade det egna partiet att lägga om sin arbetsmark­nadspoliti­k för att underlätta ett längre arbetsliv för den

BILD: JOHAN NILSSON/TT

som önskar. Under ett besök hos Sveriges folkpensio­närers riksförbun­d (SPF) tidigare i år berättade Tenje att hon vill slopa kravet på att offentliga­nställda ska tvingas gå i pension den månad han eller hon fyller 69 år. Slugt, kan tyckas, eftersom seniorerna blir en allt större väljargrup­p. Det gör dock inte frågan mindre viktig.

"Slugt, kan tyckas, eftersom seniorerna blir en allt större väljargrup­p.

Om en B-kändis som pratar dålig svenska och har utmätts av Kronofogde­n kan hamna på Spotifys topplista vid 65, kan en annan person i samma ålder garanterat göra succé på en arbetsplat­s.

Nu är det visserlige­n skillnad på att sjunga Edm-inspirerad country i paljettklä­nning på bästa sändningst­id, och på att vara barnmorska, elektriker eller högstadiel­ärare. Men principen är densamma: Vetskapen om att man har mer kvar att ge på arbetsmark­naden kan leverera oanade resultat.

 ?? ?? Ålderism. Gunilla Persson visar att även människor i pensionsål­dern kan överraska och leverera.
Ålderism. Gunilla Persson visar att även människor i pensionsål­dern kan överraska och leverera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden