Hallandsposten

”Lustgas är en del av festkultur­en”

- Ulrika Ahlberg ua@hallandspo­sten.se 010-471 51 12

” För många handlar det nog om att det är enkelt att få tag i och ger en snabba kickar. Dessutom är det en social grej.

Pojke, 17 år

Halmstad: En social grej som alla håller på med på fester. Ger snabba kickar. Lagligt och enkelt att få tag i. Häromdagen berättade HP att användning­en av lustgas som berusnings­medel bland unga har ökat explosions­artat det senaste halvåret. Här ger en 17-årig pojke, en 16-årig flicka och en 13-årig pojke sin bild av hur lustgasen används, hur utbredd den är och hur de unga tänker kring riskerna. Hur vanligt är det med lustgas bland unga i Halmstad i dag?

Pojke, 13 år: ”Jag tror det är rätt vanligt, även om jag själv inte har sett det så mycket än.”

Flicka, 16 år: ”Det är ganska vanligt bland mina bekanta, speciellt på fester och när vi är ute och hänger.”

Pojke, 17 år: ”Många använder det, särskilt på fester eller när man är ute och umgås med kompisar. Det är en del av festkultur­en för vissa ungdomar.”

Varför tror du att unga använder lustgas?

Pojke, 13 år: ”Konstigt att man vill använda sånt här, det känns fel.” Flicka, 16 år: ”Jag tror många använder det för att det är lättillgän­gligt och ger en kortvarig känsla av att förlora kontroll. Många säger att det använder det för att det är lagligt.”

Pojke, 17 år: ”För många handlar det nog om att det är enkelt att få tag i och ger en snabba kickar. Dessutom är det en social grej, alla gör det på fester och man kan känna ett grupptryck.”

Hur lätt är det att få tag i lustgas?

Pojke, 13 år: ”Jag tror man kan köpa det från vissa webbplatse­r eller kanske till och med från vissa affärer.”

Flicka, 16 år: ”Det verkar inte vara särskilt svårt. Jag har hört att man kan köpa det online eller på Snapchat, Instagram och Tiktok

– där dyker det upp användare som säljer.”

Pojke, 17 år: ”Det är väldigt lätt. Man kan beställa tuber online eller på sociala medier. Ibland kan man till och med få tag på dem genom vänner eller bekanta som säljer.”

Tror du att unga som använder lustgas är medvetna om hälsoriske­rna?

Pojke 13 år: ”Jag vet inte, men jag tror man fattar att det är farligt, som rökning.”

Flicka, 16 år: ”Jag tror inte alla är medvetna om riskerna. Många tänker nog inte så mycket på konsekvens­erna när de använder det.” Pojke, 17 år: ”Jag tror att vissa är medvetna om riskerna, men de flesta tänker nog inte så mycket på det.”

Har du själv provat lustgas?

Pojke 13 år: ”Jag har inte heller testat det.”

Flicka, 16 år: ”Jag har inte provat det.”

Pojke, 17 år: ”Ja, jag har testat det på fester och när jag är ute med kompisar. Det var mest för att jag ville vara med och prova på det alla andra gjorde.”

Vad tycker du om att lustgas är helt lagligt?

Pojke, 13 år: ”Jag tycker det är konstigt att det är lagligt när det kan vara farligt för folk.”

Flicka, 16 år: ”Jag tycker det är lite konstigt, när det finns så många risker med det.”

Pojke, 17 år: ”Jag är lite delad i frågan. Å ena sidan tycker jag att folk borde ha rätt att göra vad de vill med sina egna kroppar, men å andra sidan borde det kanske finnas hårdare regler och mer informatio­n om riskerna.”

Fotnot: Intervjuer­na är gjorda med hjälp av Frida Ahlgren och Ansuman Jammeh, som jobbar med barn- och ungdomsför­valtningen­s satsning ”Skolan mitt i byn” på Andersberg. I sitt arbete träffar de mängder av ungdomar i olika åldrar och från olika delar av Halmstad. Frågan kring lustgas som berusnings­medel är så känslig att samtliga ungdomar ville svara anonymt.

 ?? BILD: TT (BILDEN ÄR ETT MONTAGE) ?? Enligt ungdomarna själva är lustgas vanligt på fester, men det är få som tänker på hälsoriske­rna – ”många tänker nog inte så mycket på konsekvens­erna när de använder det.”
BILD: TT (BILDEN ÄR ETT MONTAGE) Enligt ungdomarna själva är lustgas vanligt på fester, men det är få som tänker på hälsoriske­rna – ”många tänker nog inte så mycket på konsekvens­erna när de använder det.”
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden