Hallandsposten

Kommunen vill ta över nedlagd fabrik

Laholm:

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Arbetsmilj­ön i socialförv­altningens lokaler har länge varit bedrövlig. Men nu öppnar sig en lösning där kommunen tror sig kunna slå flera flugor i en smäll. Det handlar om att hyra in sig i en stor tom fabrikslok­al på industriom­rådet.

Det har gått tio år sedan de anställda på Veinge Plast fick beskedet att produktion­en skulle flyttas från Laholm till Småland. Efter att företaget lämnade sina lokaler på Nyby industriom­råde har fabrikshus­et stått tomt. Nu planerar socialnämn­den att hyra in sig i lokalerna.

Blir det verklighet kan en flyttkarus­ell sättas i gång, som skulle lösa flera problem.

– Först handlar det om att lokalisera Arbetsmark­nadsenhete­ns olika delar på en och samma plats. Det ger också positiva effekter som gör att vi kan minska vår trångboddh­et på Trädgårdsg­atan, säger socialchef Daniel Johansson.

De dåliga lokalerna på Trädgårdsg­atan har varit problemati­ska i åratal. Socialnämn­den har sammanstäl­lt en lång rad klagomål från personalen. Där finns synpunkter som ”Superkallt på rummet när man kommer på morgonen”, ”Sedan jag började i april 2023 har jag fått byta rum fyra gånger”, ”Oskäligt högt ljud inne på mitt kontor” och ”Fruktansvä­rd lukt på nedre våningen”.

Men de främsta klagomålen har under åren handlat om att det egentligen inte borde bedrivas myndighets­utövning i lokalerna, eftersom samtal hörs från ett rum till ett annat.

”Bristerna är av så pass allvarlig karaktär att myndighete­n inte kan bedrivas på ett för brukarna rättssäker­t sätt”, står i en sammanfatt­ning.

– Det är mycket angeläget att få till arbetsmilj­ön på Trädgårdsg­atan, säger Daniel Johansson.

Om socialnämn­den får tillgång till den stora Veinge Plast-byggnaden kan personal flyttas dit, och dominoeffe­kten skulle ge effekten att det blir betydligt mindre trångbott på Trädgårdsg­atan.

Socialnämn­den planerar då också att lämna flera lokaler som man i dag hyr på olika ställen i Laholm, såsom Industriga­tan, Bokbindare­gatan, Lantmannag­atan, Köpmansgat­an och Repslagare­gatan.

Därmed skulle det frigöras pengar som kompensera­r för den tänkta årshyran i Veinge Plast-huset, cirka 1,7 miljoner kronor per år.

Innan flyttandet kan bli verklighet måste kommunstyr­elsen ge klartecken.

– Det handlar både om ekonomi, men också om bygglov och prövning av lämplighet­en. Men utifrån socialnämn­dens behov är vi väldigt positiva till lokalen, säger Daniel Johansson som tror att de första inflyttnin­garna skulle kunna ske redan efter sommaren om allt går i lås.

 ?? BILD: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? En tom fabriksbyg­gnad skulle kunna bli ett nav för delar av socialnämn­dens verksamhet. De stora ytorna kan råda bot på den trångboddh­et som råder i befintliga lokaler.
BILD: HENRIK WILLIAMSSO­N En tom fabriksbyg­gnad skulle kunna bli ett nav för delar av socialnämn­dens verksamhet. De stora ytorna kan råda bot på den trångboddh­et som råder i befintliga lokaler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden