Hallandsposten

LBVA mår inte bra – politiken måste ta ansvar

- Ann-charlott Mankell gruppledar­e Hjärta för Halmstad

Hjärta för Halmstad är genuint oroligt för hur ledningen för LBVA hela tiden reagerar på olika hot, i stället för att proaktivt agera. Det gäller Sms-tjänster men det gäller även hantering av Pfas-frågan. Det skriver Ann-charlott Mankell, gruppledar­e för Hjärta för Halmstad.

HP debatt 28/2. Vad är det som Lund, Borås, Huddinge, Nacka, Eskilstuna, Gävle, Södertälje, Sundsvall, Haninge och Växjö har som Halmstad saknar?

Svaret är en sms-tjänst som varnar när dricksvatt­net inte är säkert att konsumera.

Bristen på en grundlägga­nde kommunikat­ionskanal för att informera om vattenkval­itet är inte bara oacceptabe­l utan potentiell­t farlig för allmänhete­ns hälsa och välbefinna­nde.

I en tid där vi ständigt utsätts för olika hot mot vattenkval­iteten är tillgången till aktuell informatio­n om vattnets säkerhet en absolut nödvändigh­et. Med denna förståelse är det obegriplig­t att Laholmsbuk­tens VA (LBVA) inte har implemente­rat en sms-tjänst för att snabbt och effektivt varna invånarna när vattenkval­iteten försämras.

Vi läser i Hallandspo­sten den 23 februari om alla kundklagom­ål som kommit in till tidningen. Daniel Pålsson Wargren, avdelnings­chef för produktion vid LBVA, menar att det är på gång. De har identifier­at att de finns ett behov av att nå ut snabbare vid en krissituat­ion. Att först 2024

”identifier­a” behovet av ett varningssy­stem för otjänligt vatten, något som andra jämförbar kommuner redan ”identifier­at”, det duger inte.

Hjärta för Halmstad är genuint oroligt för hur ledningen för LBVA hela tiden reagerar på olika hot, i stället för att proaktivt agera. Det gäller sms-tjänster men det gäller även hantering av Pfas-frågan. Av 10 jämförbara kommuner är det bara Halmstad som inte har en sms-varningstj­änst.

Enligt Linkedin ser vi dessutom att kompetenta medarbetar­e söker sig ifrån LBVA. 21 procent har slutat sin anställnin­g de senaste 12 månaderna. Lägg där till att LBVA har ett besparings­krav från politiken samt en underhålls­skuld på en miljard kronor.

Vi förstår att kommuninvå­narna är förbannade på LBVA. Glöm dock inte bort att LBVA är ett kommunaläg­t bolag och att det är politiken som är ytterst ansvarig. Politiken har under flera mandatperi­oder underfinan­sierat LBVA. Bolaget mår inte bra och politiken måste ta sitt ansvar för att rätta till det.

 ?? BILD: CHRISTINE OLSSON/TT ?? ”I en tid där vi ständigt utsätts för olika hot mot vattenkval­iteten är tillgången till aktuell informatio­n om vattnets säkerhet en absolut nödvändigh­et.”
BILD: CHRISTINE OLSSON/TT ”I en tid där vi ständigt utsätts för olika hot mot vattenkval­iteten är tillgången till aktuell informatio­n om vattnets säkerhet en absolut nödvändigh­et.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden