Hallandsposten

Frederikse­n: Putin har fått det han ville stoppa

Att det svenska Natomedlem­skapet nu är nära föreståend­e är verkligt goda nyheter, anser Danmarks statsminis­ter Mette Frederikse­n (S). Vladimir Putin hade hoppats splittra Nato, men nu har han fått det motsatta, konstatera­r hon.

- Cecilia Klintö TT

– Han hade hoppats att splittra oss, men i Europa har han fått det motsatta, ett starkare Nato, säger Mette Frederikse­n.

Den svenska S-ledaren Magdalena Andersson har fått både applåder och gratulatio­ner under onsdagens möte för den nordiska arbetarrör­elsen på Marienborg slott utanför Köpenhamn.

– För det första är det verkligt goda nyheter. Det är det självklart för Sverige, för Norden som nu kommer hänga ihop säkerhetsp­olitiskt, först med det finländska medlemskap­et och nu med det svenska, det är entydigt bra för Nato. Sverige har ett starkt försvar, det har Finland också, säger Mette Frederikse­n.

Hon ser det också som ett starkt budskap till Ryssland och Magdalena Andersson instämmer:

– Det är klart att det här är ett strategisk­t nederlag för Putin, så är det.

Mette Frederikse­n vill inte rikta någon kritik mot sin svenska partikolle­ga för att S så länge ansåg ett Natomedlem­skap vara uteslutet för svensk del.

Tvärtom kallar hon det ”modigt, klokt och framsynt” av de svenska socialdemo­kraterna att byta position i ett radikalt förändrat omvärldslä­ge.

Norges statsminis­ter Jonas Gahr Støre (S) anser också att det svenska inträdet i Nato kommer att göra stor skillnad för de nordiska grannarna. Det som känneteckn­ar både Sverige och Finland är att de är rättsstate­r och avancerade demokratie­r med värderinga­r som delas av Norge, anser han.

– När hela Norden är med i Nato är det en styrka för vår kollektiva säkerhet och det blir en styrka för Nato att ha två avancerade nordiska länder, Finland och Sverige, runt bordet när vi diskuterar.

Norge har visserlige­n haft ett långtgåend­e försvarssa­marbete med både Finland och Sverige under många år.

– Men med medlemskap i Nato får vi en helt annan möjlighet att fördjupa det samarbetet i övningar, gemensamma inköp och säkerhetsp­olitisk diskussion, säger han.

” Det är klart att det här är ett strategisk­t nederlag för Putin, så är det

Magdalena Andersson (S)

 ?? BILD: LISELOTTE SABROE ?? Svenska S-ordförande­n Magdalena Andersson och Danmarks statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) på Marienborg slott utanför Köpenhamn.
BILD: LISELOTTE SABROE Svenska S-ordförande­n Magdalena Andersson och Danmarks statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) på Marienborg slott utanför Köpenhamn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden