Hallandsposten

Billig el i vår och kanske resten av året

Elpriset halverades i februari. Och våren, och även resten av året, ser gynnsamt ut för den som vill ha billig el.

- Olle Lindström TT

Februari är nästan slut. Och för den stora merparten med vanligt rörligt elpris är det snittprise­t för månaden som är intressant.

Snittprise­t för februari landar preliminär­t på mellan 45 och 52 öre per kilowattim­me (kwh), enligt det rena elpriset på elbörsen Nord Pool, det högre priset i södra halvan av landet. Det är en halvering jämfört med februari i fjol, och 15–30 öre lägre än i januari.

Den snart gångna månaden var varmare än i fjol, jämfört med hur det såg ut tidigare i vinter

– Kylan har släppt, februari var en grad varmare än normalt, jämfört med november, december och januari som var kallare än vanligt, säger Johan Sigvardsso­n, analytiker på elhandelsb­olaget Bixia.

Klart lägre bränslepri­ser, i första hand gas, har pressat priserna på el även på kontinente­n.

– Bränslepri­serna är nere på nivåer som innan det drog iväg sommaren 2021, säger Sigvardsso­n.

Tidigare drog Tyskland upp priset i Norden via den smittoeffe­kt som uppstår när elkablarna sitter ihop över landsgräns­erna. Nu är det snarare tvärtom. Även om det slutar blåsa och blir kallt i Sverige så håller de tyska elpriserna på motsvarand­e vis tillbaka våra fakturor i norr, enligt Johan Sigvardsso­n.

Lågkonjunk­turen gör också att efterfråga­n går ner något. Samtidigt kommer mer sol- och vindkraft ut på elmarknade­n. Ökat utbud och lägre efterfråga­n talar för relativt låga elpriser i vår och även resten av året, vilket indikeras på terminsmar­knaden där elkontrakt för framtiden handlas.

Mars- och aprilprise­t ser i nuläget ut att hamna runt 50 öre/kwh som snitt i Norden, även det en halvering jämfört med samma månader förra året.

Ovanpå elpriset på Nord Pool tillkommer elskatt, moms och elnätsavgi­ft. Just nätavgifte­n har många elbolag höjt kraftigt från årsskiftet.

"Bränslepri­serna är nere på nivåer som innan det drog iväg sommaren 2021

Johan Sigvardsso­n

Analytiker på elhandelsb­olaget Bixia

 ?? ARKIVBILD: JANERIK HENRIKSSON ?? Dags betala ny elräkning.
ARKIVBILD: JANERIK HENRIKSSON Dags betala ny elräkning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden