Hallandsposten

Busch ryter till: Regionerna behöver göra sin hemläxa

Kd-ledaren Ebba Busch försäkrar att statsminis­terns löfte om mer pengar till vården ska fullföljas. Men hon ryter också till mot regionerna. – Det är några regioner som har en ganska tuff hemläxa att göra.

- Niklas Svahn, Anja Haglund, Peter Wallberg TT

Regeringsp­artierna och SD förhandlar just nu om mer statligt stöd till regionerna.

– Vi jobbar på ett vårdpaket för hur vi kan stötta regionerna ekonomiskt i den här tuffa tiden, men också strukturel­lt, säger hon på en träff med riksdagsjo­urnalister­na.

Busch påpekar samtidigt att enbart pengar inte kommer att lösa krisen i vården.

– Det är några regioner som har en ganska tuff hemläxa att göra i att se över sina prioriteri­ngar. Vi ser varsel på patientnär­a personal, men inte på mer politikers­tyrd, administra­tiv personal – och det är en ganska märklig prioriteri­ng, säger hon.

Busch frågar sig varför regioner gör sig av med undersköte­rskor men behåller kommunikat­örer och uppmanar regionerna att prioritera den patientnär­a personalen.

Även Liberalern­a vill se mer statliga pengar till vården och även skolan. Men partiets ekonomisk politiske talesperso­n Cecilia Rönn, betonar likt Busch, vikten av att regionerna prioritera­r rätt.

"Det är några regioner som har en ganska tuff hemläxa att göra i att se över sina prioriteri­ngar

Ebba Busch (KD)

BILD: CHRISTINE OLSSON

– Vi har kommuner och regioner som byggt storstilad­e badhus eller lagt extremt mycket pengar på kommunikat­örers löner, säger Rönn.

Liberalern­a vill att Statskonto­ret får i uppdrag att granska i vilken utsträckni­ng de hundratals miljarder kommuner och regioner får i statsbidra­g går till kärnverksa­mheten.

– Vi behöver veta att pengarna hamnar på rätt ställe, säger Rönn.

Liberalern­a vill även att Ekonomisty­rningsverk­et ska granska hur kommuner och regioner använder sina egna skattepeng­ar. Partiet föreslår också att Riksrevisi­onen på sikt ska kunna granska inte bara statlig verksamhet.

Socialdemo­kraterna, Vänsterpar­tiet och Miljöparti­et krävde på tisdagen att regeringen skyndsamt ger sjukvården besked om mer pengar.

Varken Busch eller Rönn vill nämna några siffror när det gäller vilka tillskott till regionerna som diskuteras.

Bakgrunden till kravet är att statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) den 10 februari i TV 4 lovade att lägga en budget som ser till att människor inte sägs upp i den svenska sjukvården.

 ?? ARKIVBILD: SAMUEL STEÉN ?? Kd-ledaren Ebba Busch lovar att statsminis­terns löfte om mer pengar till sjukvården kommer att uppfyllas. Men hon säger samtidigt att sjukvården­s problem inte kan lösas av enbart mer pengar.
ARKIVBILD: SAMUEL STEÉN Kd-ledaren Ebba Busch lovar att statsminis­terns löfte om mer pengar till sjukvården kommer att uppfyllas. Men hon säger samtidigt att sjukvården­s problem inte kan lösas av enbart mer pengar.
 ?? ?? Mikael Damberg (S), Ida Gabrielsso­n (V) och Janine Alm Ericson (MP) kräver besked om vårdpengar.
Mikael Damberg (S), Ida Gabrielsso­n (V) och Janine Alm Ericson (MP) kräver besked om vårdpengar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden