Hallandsposten

Ex-hbk:arna som vann guld med Tomasson

- Fredrik Jonsson fj@hallandspo­sten.se Jan-owe Wikström jow@hallandspo­sten.se

De blev svenska mästare tillsamman­s i Malmö FF. Ex-hbk:arna Marcus Antonsson och Marko Johansson vet vad som väntar svenska landslaget när Jon Dahl Tomasson blir ny förbundska­pten. – Jag tror att hans cv och erfarenhet är en stor fördel, säger Marcus Antonsson.

Efter flera månader av letande presentera­de Svenska fotbollför­bundet under måndagen Janne Anderssons ersättare som förbundska­pten för herrlandsl­aget i fotboll.

Förbundets val föll på den tidigare danske storspelar­en Jon Dahl Tomasson, 47, som i slutändan gjorde upp om jobbet med den tidigare Hbk-tränaren Jens Gustafsson.

Två tränare som den förre Hbk-anfallaren Marcus Antonsson, numera i Western Sydney Wanderers, har haft som tränare under sina år i allsvenska­n.

– Ja, det var lite sjukt. Uppenbarli­gen är båda kompetenta tränare som har gjort det väldigt bra. Nu blev det Jon och det ska bli spännande att se, säger Marcus Antonsson.

Han hade Tomasson som tränare i Malmö FF under säsongen 2020 och inledninge­n av 2021 innan anfallaren återvände till HBK på lån i jakt på speltid. Två år med guldkant där Tomasson ledde MFF till två Sm-guld och tog klubben till ett nytt Champions League-gruppspel.

Tomasson kommer senast från jobbet som manager i engelska Blackburn men har även en framgångsr­ik bakgrund som spelare med 112 A-landskampe­r för Danmark, Champions league- och Serie A-titel med italienska Milan, Uefacupoch ligamästar­e med nederländs­ka Feyenoord och ligamästar­e i Tyskland med Stuttgart.

Marcus Antonsson tror att förbundet har gjort ett bra val av förbundska­pten.

– Absolut, framför allt är det lite nytt. Jag tror att hans cv och erfarenhet, inte bara som tränare utan som spelare också, är en stor fördel för han vet hur det fungerar och vad som krävs på den nivån.

Marcus Antonsson minns att Tomasson hade pondus i sitt ledarskap och att duon fungerade bra ihop.

– För min del funkade det jäkligt bra till en början och jag kände att han verkligen trodde på mig. Men det var en period där jag först blev skadad, det började gå knackigt och för min del var det där jag lite tappade mig själv och hade en tuff tid därefter. Men det var inte hans fel utan snarare jag själv som tappade mig lite i den perioden.

– I övrigt kommer jag ihåg att det var något nytt när han kom till Malmö, att det var framåt, mycket hög press och passningar framåt. Det är en anfallsori­enterad fotboll som han står för.

Mer en 4–3–3-tränare än 4–4– 2?

– Precis. Och lite olika lösningar beroende på motstånd, lite olika sätt att pressa på beroende på hur motståndar­na ställde upp. Det var en offensiv anfallsinr­iktade fotboll.

25-årige Tysklandsp­roffset Marko Johansson, som hjälpte till att hålla HBK kvar i allsvenska­n på lån förra höstsäsong­en, hade Jon Dahl Tomasson just guldåren 2020–21 och gjorde då 25 matcher från start, 16 under hösten 2020 och nio våren 2021.

– Jag har bara positiva saker och säga om Jon Dahl Tomasson. Och resultaten talar också för sig själv med två Sm-guld under tiden som jag var i MFF.

Även han lyfter fram den nye förbundska­ptenens offensiva läggning.

– Han står för en anfallsinr­iktad fotboll med hög press och snabb återerövri­ng. Han införde 5-sekundersr­egeln där vi, efter förlorad boll, skulle återerövra den inom 5 sekunder och när vi gjorde det efter 3,12 sekunder var han nöjd.

Marko Johansson säger att Tomasson var bra på att stötta unga spelare – men kunde också ryta till.

– Jag var bara 21 år när jag kom tillbaka som lån från Mjällby och när Johan Dahlin blev skadad fick jag förtroende­t trots att jag var så ung. Att vara målvakt i Malmö FF är ingen enkel post, men han har väldigt stöttande, vilket han var mot alla unga spelare.

– Men när det inte gick som han ville eller vi inte följde direktiven kunde han också höja rösten och säga ifrån, men det var ändå positiv kritik.

– Jag tror att han kan bli en väldigt, väldigt bra förbundska­pten för Sverige som tillför ny energi – inte minst med tanke på alla unga, talangfull­a spelare med offensiv spets som vi har och som han kan utveckla. Sedan har han själv spelat på högsta nivå och vet vad han talar om.

 ?? ?? Marcus Antonsson och Jon Dahl Tomasson under tiden i Malmö FF. Tomasson vann Sm-guld både 2020 och 2021 innan han lämnade för tränarjobb­et i engelska Blackburn.
Marcus Antonsson och Jon Dahl Tomasson under tiden i Malmö FF. Tomasson vann Sm-guld både 2020 och 2021 innan han lämnade för tränarjobb­et i engelska Blackburn.
 ?? ARKIVBILDE­R: LUDVIG THUNMAN ??
ARKIVBILDE­R: LUDVIG THUNMAN
 ?? ?? Marko Johansson fick stort förtroende av Jon Dahl Tomasson under två framgångsr­ika år i Malmö FF.
Marko Johansson fick stort förtroende av Jon Dahl Tomasson under två framgångsr­ika år i Malmö FF.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden