Hallandsposten

Fugl eller fisk – det bliver nøglen til Jannes efterfølge­r

- Jan-owe Wikström jow@hallandspo­sten.se 010-471 51 61

Krönika

Jon Dahl Tomasson, alltså. Inte det första, andra, tredje, fjärde, femte, sjätte eler sjunde alternativ­et som Janne Anderssons efterträda­re som Sveriges förbundska­pten i fotboll. Utan typ – det åttonde, nionde eller tionde.

Dansk rød pølse i stället för korv med bröd. De kan bli fugl – succes, strålende, virkelig godt.

Eller så kan det bli fisk – skuffelse, svigde, pandekage.

För det är lika bra att lära sig några danska vokabulär även om Tomasson, precis som under tiden i Malmö FF, lär prata engelska för att kunna göra sig förstådd utanför Skåne och Halland.

Det kunde ha blivit att en tidigare tränare i HBK, Janne Andersson skulle ha efterträtt­s av en annan Jens Gustafsson, båda för övrigt medlemmar i kompisgäng­et Plingklubb­en. Tills förbundet insåg att det skulle kosta uppskattni­ngsvis tre miljoner kronor att köpa loss honom från polska Pogon Szczecin.

I stället blir det alltså den 47-årige Tomasson som nu, efter elva svenska förbundska­ptener, blir den första utländske efter att ha lämnat Blackburn Rovers.

Uppvuxen och fotbollsfo­strad i Danmark med en pappa med isländska rötter, en finsk mamma och sedan spel i Holland, England och Italien. Mer internatio­nellt kan det i alla fall inte bli. Men.

Att lyckas som manager/klubbträna­re är en sak, vilket Jon också visade när han två år i rad gjorde Malmö FF till svenska mästare och därtill tog laget till gruppspele­t i Champions League.

Att lyckas som förbundska­pten är något helt annat när man inte kan arbeta med spelarna från vecka till vecka och är i klubbarnas klor vad gäller speltid, samtidigt som allt ska sättas på plats under de korta samlingarn­a.

I det sammanhang­et är dock Tomasson inte helt novis eftersom han 2016 under Åge Hareide var assisteran­de dansk förbundska­pten fram till 2020.

Graham Potter, Per Mathias Høgmo, Jimmy Thelin, Olof Mellberg (som var närmast), Tony Gustafsson, Henrik Rydström, Henke Larsson, Fredrik Ljungberg, Niels Frederikse­n, Jens Gustafsson...

Det är åtskilliga namn som hann passera revy i spekulatio­nerna om vem som skulle ta över efter Janne Andersson innan Dahl Tomasson presentera­des.

Så knappt torra bakom öronen har den nya generalsek­reteraren Andra Möllerberg, nye fotbollsch­efen Kim Källström och nye ordförande­n Fredrik Reinfeldt lyckats med konststyck­et att redan ha förbrukat mycket av Fotbollssv­eriges förtroende­kapital.

I synnerhet som man inte ens tog hjälp eller lyssnade på avgående Janne Andersson.

Men visst kan det här bli bra till slut.

Medan hans föregångar­e Janne Andersson kastades rakt in i hetluften 2016 där han inte ens hade en träningsma­tch på sig före Vm-kvalet mot Holland så känns det som om Dahl Tomason har ett halvt decenium på sig att spela ihop laget med Vm-kval först våren 2025 dit 48(!) lag tar sig och dessförinn­an, C-divisionen i Nations League till hösten.

” Försvarssp­elet, är nyckeln för Jon Dahl Tomasson om han ska lyckas eller inte

Jag gillar också hans framåtluta­de, anfallsinr­iktade fotboll, där unga begåvninga­r som Dejan Kulusevski, Alexander Isak, Hugo Larsson, Jens Cajuste, Lucas Bergvall och Momo Sonko kanske synkar bättre i danskens sätt att spela.

Men det är inte offensiven som har varit Sveriges dilemma på sistone utan – defensiven. Och det, försvarssp­elet, är nyckeln för Jon Dahl Tomasson om han ska lyckas eller inte. För oavsett hur rolig fotboll som spelas – det är ändå resultatet som räknas till slut.

 ?? ARKIVBILD: JASON CAIRNDUFF ?? ”Det känns det som om Jon Dahl Tomason har ett halvt decenium på sig att spela ihop laget”, skriver HP:S krönikör
ARKIVBILD: JASON CAIRNDUFF ”Det känns det som om Jon Dahl Tomason har ett halvt decenium på sig att spela ihop laget”, skriver HP:S krönikör
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden