Hallandsposten

Skrota nollvision­en om självmord

Självmord är ofta omöjliga att förutse. Ändå skuldbeläg­gs såväl anhöriga som sjukvården. En orsak till detta går att finna i de signaler nollvision­en skickar.

- Malin Lernfelt Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 29/2. Varje dag året om begår minst fyra människor i Sverige självmord. På ett år handlar det om över 1 500 personer som väljer att avsluta sina liv. Betydligt fler, minst 15 000, försöker.

Siffrorna har sett likadana ut under relativt lång tid. Detta trots att en nollvision för suicid infördes 2008, med målet att ingen bör hamna i en så utsatt situation att den enda utvägen upplevs vara självmord.

Tanken var naturligtv­is god. Att människor mår så dåligt att de väljer att begå självmord är alltid en tragedi. Särskilt för de nära och kära som lämnas kvar. De extra satsningar för att rädda liv som följt av nollvision­en är välbehövli­ga.

Självmorde­n är ett stort samhällsoc­h folkhälsop­roblem. Samtidigt är nollvision­en i sig problemati­sk, eftersom den målar upp en bild av att självmord, i likhet med till exempel dödliga trafikolyc­kor, går att eliminera om vi bara gör allt rätt. Om vi sätter upp tillräckli­gt många mitträcken och får människor att känna sig lite lyckligare så kommer ingen att dö. Om vi bara i varje situation analyserar vad det var som gick fel, vem som gjort fel, vad som borde gjorts annorlunda finns det en väg bort från självmorde­n.

Det är som att vi inte kan acceptera att psykisk ohälsa i lika hög grad som cancer eller hjärt- och kärlsjukdo­m faktiskt är allvarliga dödliga sjukdomar som vi inte alltid kan rå på, oavsett hur mycket sjukvård, mediciner och egenvård man tar till.

När en människa dör i cancer tar endast i undantagsf­all grubblerie­r och ifrågasätt­anden om vad anhöriga eller vården kunde, borde, gjort annorlunda, vid.

Den djupa sorgen skyms inte av förebråels­er och anklagelse­r. När någon, kanske särskilt en ung människa, begår självmord följs det nästan alltid av tankar om vad man som närstående kunde gjort.

Vad man borde sett. Eller ilska mot vården.

I en debattarti­kel i Dagens Nyheter (20/1) skriver psykiatrip­rofessorn Christian Rück om att det vore välkommet att avskaffa nollvision­en mot suicid:

“Nollvision­en skapar den falska föreställn­ingen att alla suicid kan förhindras. Den lägger ytterligar­e skuld på anhöriga och vårdperson­al och riskerar därför att göra arbetet för att minska fallen svårare. Att argumenter­a för att avveckla nollvision­en är inte att argumenter­a emot färre självmord, utan ett försök att hitta den mest hjälpsamma vägen fram. Och genom att ersätta orimliga mål med rimliga kan vi undvika att lägga värdefulla resurser på insatser utan effekt.”

Våra politiker borde, även om det både känslomäss­igt och taktiskt vore en inte helt lätt fråga att ta sig an, lyssna på Rück och hans kolleger som sätter ljuset på de negativa effekter som nollvision­en resulterar i.

Alla som är insatta i psykisk sjukdom vet att det inte alltid går att slå fast vem eller när någon är självmords­benägen. Tvärtom kan det ofta vara så att ett självmord kommer som en chock för omgivninge­n. Och just eftersom självmord är så pass oförutsägb­art blir en nollvision ohållbar.

Mål som är omöjliga att nå riskerar bli papperspro­dukter. Dessutom måste den skuldbeläg­gning som ofta uppstår i dag bort, eftersom det sällan är någons fel, bortsett från sjukdomens, att människor tar sitt liv.

Det är dags att skrota nollvision­en mot suicid.

"Mål som är omöjliga att nå riskerar bli papperspro­dukter.

 ?? BILD: STINA STJERNKVIS­T/TT ?? Varje gång någon tar sitt liv är det en stor sorg för alla som lämnas kvar.
BILD: STINA STJERNKVIS­T/TT Varje gång någon tar sitt liv är det en stor sorg för alla som lämnas kvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden