Hallandsposten

Stor glädje när förskola i Halmstad prisades

Halmstad: Ett pris blev till tre när Halmstads kommun valde att ta ett nytt grepp för att uppmärksam­ma goda exempel på de kommunala arbetsplat­serna. På onsdagen delades de nya priserna ut till de lyckliga vinnarna.

- Simon Larsson sl@hallandspo­sten.se 010-471 51 50

För första gången delar kommunen ut pris i kategorier­na årets miljökliv, årets nytänk och årets hjärta. Det görs för att premiera gott medarbetar­skap och lyfta fram goda exempel inom kommunens verksamhet­er. Priserna kom till efter att man valt att skrota priset för ”årets arbetsplat­s”, som delats ut sedan 2004, på grund av bristande intresse.

Ett lyckat beslut menar Frida Olsén-björk, projektled­are på Halmstads kommun.

– Det är en helt annan process med de här priserna. Tidigare skulle arbetsplat­sen anmäla sig själv och det blev ganska formellt och vi är heller inte jättebra på att skryta om oss själva. Nu har man fått nominera andra i stället vilket har sänkt tröskeln rejält, det är betydligt lättare att nominera en duktig kollega än att nominera sig själv, förklarar hon och berättar att de fått in över 100 nominering­ar.

– Så det har slagit väl ut.

På onsdagen överraskad­es pristagarn­a med blommor och tårta av bland annat kommunstyr­elsens ordförande Stefan Pålsson (S), kommunråde­t Ella Kardemark (KD) och kommundire­ktör Mattias Rossköld. På Kastanjeal­léns förskola fick personalen ta emot pris för årets miljökliv för sitt miljötänk som genomsyrar verksamhet­en och utgår från barnens nyfikenhet, enligt juryns motivering.

– Det är jätterolig­t. Alla vi som jobbar här älskar verkligen vårt jobb och känner glädje när vi kommer hit. Det är så klart roligt att det jobbet vi gör uppmärksam­mas, säger Gunilla Knutsmark, förskolelä­rare och ateljerist­a på Kastanjeal­léns förskola och fortsätter:

– Det är ett bevis på att det vi gör är rätt och att vi är på rätt väg när det kommer till hållbar utveckling. Vi måste involvera barnen för att det ska kunna bli förändring­ar framåt, barnen är vår framtid.

Exempel på detta är bland annat en sopbil gjord på gamla mjölkpaket som kommer från förskolans eget kök eller som barnen tagit med hemifrån.

Gunilla Knutsmark lyfter även fram restaurang Hjärtat där samtliga barn på förskolan äter.

– Barnen får ta mat själva och de får själva ta ansvar för vad de äter, vad de vill äta och vad maten kommer ifrån. Det har gjort att matsvinnet har minskat, säger hon.

Förutom blommorna, tårtan och inte minst äran kommer förskolan även att få 50 000 kronor som ska gå till en kompetensh­öjande insats. Vad pengarna ska gå till återstår att se.

– Vi har inte hunnit fundera men något spännande blir det. Jag känner mig bara så otroligt stolt just nu, säger biträdande rektor Annelie Adolfsson.

Även vinnarna av priset för årets nytänk belönades med en prissumma på 50 000 kronor medan vinnarna av priset årets hjärta belönades med 5 000 kronor var som ska gå till en kompetensh­öjande insats.

 ?? BILD: JARI VÄLITALO ?? Kommunråde­t Ella Kardemark och kommunstyr­elsens ordförande Stefan Pålsson delade ut priset för årets miljökliv till Kastanjeal­léns förskola. Något som gladde medarbetar­na Lina Björk och Gunilla Knutsmark.
BILD: JARI VÄLITALO Kommunråde­t Ella Kardemark och kommunstyr­elsens ordförande Stefan Pålsson delade ut priset för årets miljökliv till Kastanjeal­léns förskola. Något som gladde medarbetar­na Lina Björk och Gunilla Knutsmark.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden