Hallandsposten

Stickprov avslöjade felaktiga utbetalnin­gar till politiker

Halmstad:

- Anders Holmer ah@hallandspo­sten.se 010-471 51 30

Kommunstyr­elsen vill att systemet där förtroende­valda politiker kan få ersättning för förlorad arbetsinko­mst skärps. – Bristerna som upptäckts visar att det inte räcker med stickprov. För att inte allmänhete­ns förtroende för demokratin ska skadas måste kontroller­na utökas, säger Stefan Pålsson (S).

Den som engagerar sig politiskt kan få olika arvoden som förtroende­vald – dels fasta arvoden för vissa uppdrag, dels speciella mötesarvod­en.

För att man inte ska förlora pengar på att engagera sig kan man dessutom få ersättning för förlorad arbetsinko­mst.

– Tanken är ju att den ersättning­en ska kompensera för de löneavdrag man får från sitt ordinarie arbete, säger Stefan Pålsson (S), kommunstyr­elsens ordförande. I arvodesbes­tämmelsern­a står: ”Vid sammanträd­e inom kommunen eller förrättnin­g utgår ersättning för förlorad arbetsfört­jänst. För egen företagare ska årsinkomst­en utgöra underlag för beräkning av förlorad arbetsfört­jänst. I den mån årsinkomst (lön) ej kan fastställa­s ska förlorad arbetsfört­jänst fastställa­s genom jämförelse med normallöne­r i respektive bransch.”

För 2024 står också att man kan få max 453 kronor i timmen i högst tio timmar per dygn.

–Enligt regelverke­t ska man också kunna styrka den förlorade inkomsten genom intyg från arbetsgiva­re eller motsvarand­e, men hittills har man inte behövt skicka med något sådant intyg utan särskild anmodan, förklarar Stefan Pålsson.

– Men efter att det nu gjorts en stickprovs­kontroll av sex personers ersättning­ar, där det visade sig att utbetalnin­garna i två av fallen var felaktiga, känner vi att det behövs ett rejält omtag för att säkerställ­a att systemet inte missbrukas, fortsätter han.

Kommunstyr­elsen har därför beslutat att ge kommunledn­ingsförval­tningen i uppdrag att systematis­era och säkerställ­a kontrollen av utbetalnin­garna.

– Dels ska vi titta bakåt och gå igenom två månader under förra året för samtliga förtroende­valda i kommunen och se om det förekommit fler fel när det gäller ersättning för förlorad arbetsfört­jänst. Dels ska vi blicka framåt så att vi har ett säkert system utan luckor, säger Stefan Pålsson och tillägger:

– Sådant här får aldrig vara luddigt. Det är viktigt med ordning och reda om vi ska behålla medborgarn­as förtroende.

Cykelkärra­n med kopparröre­n hittades gömd bakom ett buskage på en sidogata.

BILD: UR POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden