Hallandsposten

”Föreningsl­ivet viktigare än någonsin tidigare”

Halmstad:

- Anders Holmer ah@hallandspo­sten.se 010-471 51 30

När de ideella krafterna i föreningsl­ivet hyllas vid 13:e upplagan av Eldsjälsga­lan på Halmstads teater, handlar det om allt från kompasser, sticknålar och bygdegårda­r till kampsport och utsatta barn. – Trots att internet och sociala medier blivit så stort är föreningsl­ivet nu viktigare än någonsin tidigare, säger en av pristagarn­a till HP.

Innan det på onsdagskvä­llen var dags för årets eldsjälar att ta plats på Halmstads teaters scen för att ta emot sina utmärkelse­r, hann HP ta ett snack med pristagarn­a.

I kategorin ”Årets förening” är det Halmstads Orienterin­gsklubb som tar hem priset. I motivering­en kan man läsa om hur föreningen 2022 startade friskvårds­projektet ”Hitta ut”, som då fick 1 700 deltagare att komma ut i naturen och röra på sig.

– Under 2023 hade vi 2 300 deltagare och i år siktar vi på 2 700, säger ordförande Christer Oskarsson.

Han berättar också att de i år även ska ha en tillgängli­ghetsanpas­sad bana inne i centrum.

– Där ska man kunna ta sig till kontroller­na även med rullator eller rullstol.

Utmärkelse­n ”Årets eldsjäl inom idrott” går till Mikael Eriksson, som är tränare i klubben Halmstad Kampsport. I motivering­en står om hur omtänksam han är när han lär ut grunderna i brasilians­k jiu-jitsu.

– Genom att träna andra blir jag också själv en duktigare

utövare, säger han och tillägger att han brinner för att föra ut sporten till fler.

– När vi drog igång klubben på Slottsmöll­an 2018 var vi 20 medlemmar, men nu är vi nästan 200 – så snart behöver vi större lokaler, säger Mikael Eriksson.

Priset ”Årets eldsjäl inom kultur” ges till Harriet Axelsson från Halmstads hemslöjdsf­örening. I motivering­en nämns bland annat hur hon arbetat för att den traditione­lla, halländska mönstersti­ckningen binge ska hamna på Unesco:s världsarvs­lista.

– I binge ser det geometrisk­a mönstret oerhört komplicera­t ut, men har man väl lärt sig tekniken är det inte så himla krångligt, säger Harriet Axelsson.

– Det jag gillar med slöjd är att vi använder våra händer och kopplar ihop dem med hjärnan. I dag har många arbeten där man aldrig ser någon färdig produkt och därför tror jag att det bidrar till folks välmående om de exempelvis stickar på fritiden.

– Då får man fram ett konkret resultat, samtidigt som man för ett kulturarv vidare.

”Årets eldsjäl inom övrig förening” går till Gay Ljungberg från Rädda Barnens lokalfören­ing Halmstad/hylte/ Laholm. I motivering­en står att han alltid sätter barns bästa i främsta rummet, framför allt de barn som lever i utsatta situatione­r.

– För exakt 50 år sedan, 1974, fick jag pris av Halmstads kommun som årets ungdomsled­are, så i dag känns det som att man knyter ihop säcken, säger han och skrattar.

– Föreningsl­ivet har verkligen inte spelat ut sin roll, tvärtom känns det som att vår uppgift i samhället har blivit ännu viktigare.

– När det gäller barn kan man generellt konstatera att vi i Sverige aldrig haft det bättre än idag, men samtidigt har klyftorna ökat. Så tyvärr ser vi stora problem med såväl barnfattig­dom som psykisk ohälsa bland unga, säger Gay Ljungberg.

”Årets hedersutnä­mning” går till Gunn Svensson från Skavböke JUF:S Bygdegårds­förening. I motivering­en står om hur hon varit engagerad i föreningen­s styrelse i 55 år, varav 49 år som ordförande.

– Jag har varit med om att anordna allt från kaffegille och hantverksm­ässor till uppträdand­en med kända namn som Nick Borgen, Susanne Alfvengren och Ewert Ljusberg, säger hon och tillägger:

– Men i dagens läge är det inte lätt att få folk att jobba i ideella föreningar. Vi är 35 medlemmar, varav ett tiotal är aktiva.

 ?? BILD: JARI VÄLITALO ?? Christer Oskarsson från Halmstads Orienterin­gsklubb, Gunn Svensson från Skavböke JUF:S Bygdegårds­förening, Mikael Eriksson från Halmstad Kampsport, Kristina Persson från Halmstads Orienterin­gsklubb, Harriet Axelsson från Halmstads hemslöjdsf­örening samt Gay Ljungberg från Rädda Barnens lokalfören­ing.
BILD: JARI VÄLITALO Christer Oskarsson från Halmstads Orienterin­gsklubb, Gunn Svensson från Skavböke JUF:S Bygdegårds­förening, Mikael Eriksson från Halmstad Kampsport, Kristina Persson från Halmstads Orienterin­gsklubb, Harriet Axelsson från Halmstads hemslöjdsf­örening samt Gay Ljungberg från Rädda Barnens lokalfören­ing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden