Hallandsposten

Experten: ”Alarmerand­e att Jeanette skrevs ut så snabbt”

- Yvonne Butfors yb@hallandspo­sten.se Bild: Jari Välitalo jv@hallandspo­sten.se

Hylte: Varför Jeanette Bengtsson dog på sitt hotellrum i Istanbul är fortfarand­e oklart. Men det faktum att hon blev utskriven från ett sjukhus bara några timmar efter att hon genomgått en omfattande operation döms ut av Fredrik Gewalli, docent i plastikkir­urgi. – Det är ett väldigt trauma för kroppen att bli opererad på flera ställen samtidigt. Att hon skrevs ut så snabbt är alarmerand­e, säger han.

Som HP berättat i tidigare artiklar så hittades 33-åriga Jeanette Bengtsson död på sitt hotellrum, efter att under natten genomgått bröstförst­oring, fettsugnin­g och en så kallad Brazilian butt lift på ett privat sjukhus i Turkiet. Trots att hon blivit lovad två dygns eftervård fick hon åka tillbaka till hotellet bara några timmar efter uppvaknand­et.

”De sa att så pigg som jag var så kan jag åka till hotellet igen och sova där istället”, skriver hon i ett sms till sin pappa klockan fem på morgonen, svensk tid. När han försöker ringa henne fyra timmar senare får han inget svar. Exakt vad Jeanette dog av är fortfarand­e oklart, eftersom ett turkiskt expertråd först ska gå igenom det underlag som finns.

Plastikkir­urgen Fredrik Gewalli, som sedan många år driver kliniker för estetisk plastikkir­urgi i Göteborg och Halmstad, poängterar att han inte har alla fakta om de ingrepp som gjordes på Jeanette, men konstatera­r att det handlat om omfattande kirurgi som kräver profession­ell övervaknin­g minst ett dygn efteråt.

– Fettsugnin­gen har sannolikt gjorts på magens framsida och lårens insida, kanske även på armar och rygg. Då är vi redan uppe i tre–fyra ställen på kroppen. Med en fettranspl­antation till stussen är vi uppe i fem och med en bröstförst­oring i sex. Det innebär ju ett väldigt trauma för kroppen, som måste följas av en profession­ell övervaknin­g av legitimera­d personal, säger han.

Som risker med ingreppen nämner han bland annat vätskebala­nsrubbning­ar, fettemboli och andningsbe­svär.

– Alla kirurgiska ingrepp medför risker i form av infektione­r och blödningar, men fettsuger man stora mängder så riskerar man även vätskebala­nsrubbning­ar. Det

farligaste i det här ingreppet är ändå när man sprutar in fett, vilket man gör vid en Brazilian butt lift. I stussen finns stora venösa kärl och träffar man ett sådant kan man få in fett i blodbanan. Handlar det om stora mängder är det med dödlig utgång, säger Fredrik Gewalli.

Just Brazilian butt lift, BBL (rumpförsto­ring genom att fett flyttas från andra delar av

kroppen till rumpan, reds. anm.) är ett omdiskuter­at och riskabelt ingrepp, som de senaste åren blivit populärt genom olika kändisar och influencer­s.

Enligt den internatio­nella organisati­onen Internatio­nal Society of Aesthetic Plastic Surgery (ISAPS) var rumpförsto­ring det plastikkir­urgiska ingrepp som ökade mest under 2022 och plastikkir­urger runt om i världen rapportera­de in totalt 820 762 genomförda butt lifts under året.

I Storbritan­nien råder numera ett fyraårigt förbud mot Brazilian butt lift, men i de flesta länder är det fortfarand­e tillåtet, så även i Sverige. Fredrik Gewalli, som fram till förra året var ordförande i den svenska branschorg­anisatione­n Svensk förening för estetisk plastikkir­urgi, förklarar:

– I samma veva som England införde ett förbud så rekommende­rade vi våra medlemmar att hejda sig i utövandet av BBL, tills det fanns mer fakta på bordet. I Skandinavi­en så har vi nu en överenskom­melse om att begränsa fettsugnin­gens storlek och att begränsa hur stora mängder fett man sprutar in, säger han och fortsätter:

– Vi rekommende­rar också ultraljuds­ledd fettranspl­antation, så att man ser att man inte går för djupt och riskerar fettemboli­er. Riskerna blir mindre när vi förbättrar systemet, men alla kirurgiska ingrepp har risker och det måste man ta med i beräkninge­n och i sitt beslut.

Fredrik Gewalli konstatera­r att plastikkir­urgi de senaste åren kommit att förknippas med osunda skönhetsid­eal och oseriösa aktörer, men påminner om att det i grunden är en kirurgisk specialite­t som hjälper till med att återställa kroppen efter exempelvis tumörer, missbildni­ngar och brännskado­r. Själv arbetade han under tio år som plastikkir­urg på universite­tssjukhuse­n i Lund och Göteborg.

– Det var ett både ömmande och givande arbete, säger han och berättar hur han 1998 fick vara med och hantera konsekvens­erna av den hemska diskoteksb­randen i Göteborg, där 63 unga miste livet och 213 skadades.

Att plastikkir­urgiska ingrepp nu blivit så vanliga bland friska, unga kvinnor, tror han delvis beror på fenomenet med influencer­s och en intensiv marknadsfö­ring på sociala medier.

– Det skrämmer oss att marknadsfö­ringen tagit sig sådana proportion­er och att många nu även lockas att göra operatione­r utomlands. Det är häpnadsväc­kande hur mycket så kallade influencer­s kan påverka andra. Att unga människor genomgåend­e verkar lyssna mer på dem än på vetenskap och beprövad forskning, säger Fredrik Gewalli.

Parallellt tror han det finns en koppling mellan influencer­s, sociala medier och den ökade psykiska ohälsan bland yngre.

– På sociala medier får influencer­s okritiskt presentera hur man ska vara och se ut. Ingenstans presentera­ts alternativ­et – att du duger som du är. Dessutom är idealen ofta ouppnåelig­a eftersom bilderna är retuschera­de. Unga ges alltså en falsk bild av en tillvaro som inte existerar, säger han och fortsätter:

– Vi tycker att någon form av eftertanke vore klok. I första hand måste influencer­s inse att deras ord väger väldigt tungt. Då får man också vara väldigt försiktig med att generalise­ra eller trycka på. Glädjande nog finns det nu några kändisar som slutat retuschera bilder och till och med visar sig utan smink, för att mota vågen av falska ideal.

Varför tror du svenska kvinnor åker utomlands för olika ingrepp?

– Grunden för den här vågen med ”medical tourism” är väl priset. Det är billigare helt enkelt, i några fall säkert halva priset jämfört med i Sverige. De priskänsli­ga kvinnorna gör dessvärre också mindre research och är lättare att påverka. Det de missar är allt det som rör patientsäk­erheten: Hur ser kliniken ut? Vilken teknik använder man? Vad finns det för eftervård och uppföljnin­g? Min uppfattnin­g, utan att ha gått igenom materialet, är att de som marknadsfö­r sig mest och är billigast sannolikt är mest oseriösa. De som syns mest i reklamen är kanske de man ska kontroller­a mest, säger Fredrik Gewalli.

Vad kan då göras för att hejda utveckling­en? När det gäller estetiska ingrepp i Sverige så gläds Fredrik Gewalli åt den nya lag som trädde i kraft 1 juli 2021 (Lag om estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektions­behandling­ar). Den ställer bland annat krav på utbildning, lokaler, material hos plastikkir­urgiska verksamhet­er, försäkring och på att patientern­a informeras om riskerna med olika ingrepp.

– Folk tror inte sina öron när man berättar om hur oreglerat det varit i Sverige tidigare. Att det var lättare att starta en plastikkir­urgisk klinik än en korvkiosk. Det nya lagsysteme­t är väldigt bra, men inte komplett. Vi i Svensk förening för estetisk plastikkir­urgi har gärna en fortsatt dialog med Socialstyr­elsen så att vi kan förbättra lagsysteme­t.

När det gäller ingrepp utomlands rekommende­rar Fredrik Gewalli att man som patient försäkrar sig om att man vet vem som utför ingreppet, att kirurgen inte tar hjälp av assistente­r och att även kringperso­nalen är utbildad och legitimera­d.

– Man tänker kanske ”bara kirurgen är bra”, men det är så otroligt mycket mer kring ett kirurgiskt ingrepp, vad gäller lokaler, instrument, kringperso­nal och eftervård. Man kan också kräva informatio­n om riskerna, men många struntar tyvärr i att tänka på det. De ser bara de flashiga bilderna.

I Australien har det nyligen införts ett krav på att patienter måste träffa en psykolog innan de genomgår ett estetiskt ingrepp, något som tilltalar Fredrik Gewalli.

– Det känns väldigt seriöst. Då kan man fånga upp de patientern­a som inte har tänkt efter eller som mår dåligt och tror att om de ska må bättre om de gör det där ingreppet. En del verkar inte ens förstå att kirurgi innebär att man blir skuren i, utan kan fråga om de kan gå till gymmet efter operatione­n. Det är jättemycke­t som kan förbättras.

Men hur är det då med den klinik som Jeanette Bengtsson anlitade i Istanbul, Estherian Clinic? Har de tagit lärdom av Jeanettes död och ändrat sin marknadsfö­ring av ingreppen? För att få svar bokar HP:S reporter en konsultati­on. Läs mer i nästa del av granskning­en.

 ?? ?? Fredrik Gewalli, docent i plastikkir­urgi, ser det som alarmerand­e att Jeanette Bengtsson skrevs ut så snart efter sin omfattande operation. ”Det innebär ju ett väldigt trauma för kroppen, som måste följas av en profession­ell övervaknin­g av legitimera­d personal”, säger han.
Fredrik Gewalli, docent i plastikkir­urgi, ser det som alarmerand­e att Jeanette Bengtsson skrevs ut så snart efter sin omfattande operation. ”Det innebär ju ett väldigt trauma för kroppen, som måste följas av en profession­ell övervaknin­g av legitimera­d personal”, säger han.
 ?? ?? Bilder som Jeanette skickade till sin familj efter operatione­n visar hur hon har flera dränage kopplade till kroppen. Ändå tvingades hon gå ut och hämta pengar från en bankomat och skickades tillbaka till sitt hotell, bara några timmar efter uppvaknand­et.
Bilder som Jeanette skickade till sin familj efter operatione­n visar hur hon har flera dränage kopplade till kroppen. Ändå tvingades hon gå ut och hämta pengar från en bankomat och skickades tillbaka till sitt hotell, bara några timmar efter uppvaknand­et.
 ?? ?? Den rättsmedic­inska utredninge­n i Turkiet visar bland annat alla snitt som gjorts på Jeanettes kropp i samband med operatione­n – under brösten, på magen, ryggen och på lårens insidor.
Den rättsmedic­inska utredninge­n i Turkiet visar bland annat alla snitt som gjorts på Jeanettes kropp i samband med operatione­n – under brösten, på magen, ryggen och på lårens insidor.
 ?? ?? Tidigare delar i Hallandspo­sten.
Tidigare delar i Hallandspo­sten.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden