Hallandsposten

Utredninge­n om att stänga skolor hemlig

Laholm: Många frågor, men få svar. Föräldrarn­as kritik mot de föreslagna skolnedläg­gningarna i Laholm blev i stort sett obesvarad efter utbildning­snämndens möte på onsdagen.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Så hamnade till slut framtiden för Ahlaskolan, Genevadssk­olan och nu även Mellby förskola på utbildning­snämndens bord.

Men bara som ett informatio­nsoch diskussion­särende. Beslut ska först tas på nämndens nästa sammanträd­e 27 mars, och därefter av kommunstyr­elsen och kommunfull­mäktige i april.

Många kritiker har frågat sig hur stora besparinga­r det egentligen ger att avveckla de två byskolorna.

– Vi kan inte gå ut med några siffror där vi befinner oss i utredninge­n nu. Vi vill att de ska vara så korrekta de kan bli, säger skolchefen Richard Mortenlind.

Utredninge­n kommer inte att bli offentlig förrän om cirka en månad, i samband med att ett skarpt förslag lämnas vidare till politikern­a.

– Det är många delar i en sådan här utredning, inte bara ekonomi och pengar. Till exempel barnkonsek­vensanalys och andra analyser vi arbetar med och ska redovisa.

Som förvaltnin­gschef har han sedan i maj förra året arbetat med uppdraget att effektivis­era skolorgani­sationen med bibehållen kvalitet. Utredninge­n tar sikte på år 2030.

– Det går inte att få ekonomi i att driva en liten skola fullt ut. De här små enheterna minskar möjlighete­n att driva andra enheter på ett effektivt sätt, säger Mortenlind.

Han tar Parkskolan som exempel. Den behöver ett större elevunderl­ag för att bli kostnadsef­fektiv.

Tanken är att flytta eleverna från Ahlaskolan dit.

– Vi har skolor som blöder ekonomiskt och behöver fler elever. Vi brottas med ett minusresul­tat på 18 miljoner och måste vidta åtgärder. Det går inte att driva runt klasser med 17 elever på en lärare. Ekonomin för rektorn att jobba med är väsensskil­d om klassen har 25 elever.

Likvärdigh­et är det andra tunga argumentet bakom förslaget. Att elever får samma tillgång till exempelvis elevhälsa och skollednin­g, och att lärarna får utbyte av fler kollegor.

Det tar nämndens ordförande Åke Hantoft (C) fasta på.

– Jag hävdar att det inte handlar om pengar. Det här handlar om en långsiktig­t effektiv skolorgani­sation med bibehållen kvalitet och en likvärdig skola, säger han.

Kommunpoli­tikerna är inte eniga. Som HP berättat vill stora delar av opposition­en behålla småskolorn­a. Men diskussion­en i nämnden var bra, enligt Hantoft.

– Precis som med demonstrat­ionen utanför fullmäktig­e är jag imponerad över saklighete­n. Man lyfte många frågor, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden