Hallandsposten

Demonstrat­ion mot skolnedläg­gningarna

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Laholm: Opinionen mot att lägga ner skolorna i Ahla och Genevad är stark. Inför tisdagens kommunfull­mäktige hölls en röststark demonstrat­ion för byskolorna. – Det blev fullt pådrag, jag hade inte förväntat mig att så många skulle komma, säger initiativt­agaren Camilla Wäli.

Som HP berättade i går har Laholms kommun blivit överöst med skrivelser och mejl som protestera­r mot planerna på att lägga ner Ahlaskolan och Genevadssk­olan.

Motståndet fick riktiga ansikten vid tisdagens demonstrat­ion. Någonstans mellan 150 och 200 personer dök upp, många med plakat och höga röster.

– Vi hade diskuterat i vår Facebookgr­upp vad vi kunde göra. Jag sökte tillstånd hos polisen och så drog vi i gång demonstrat­ionen på måndag eftermidda­g. Att man kan få det här stödet på bara ett dygn känns jättefint, säger Camilla Wäli.

Samtidigt droppade politikern­a in för att delta i kvällens fullmäktig­emöte på Stadsteate­rn.

– Vi hade räknat med kanske 70 personer. Riktigt kul att se att så många kom. Och att se minerna på politikern­a som vill lägga ner skolorna.

Vad tyckte du att de hade för miner?

– Vissa politiker var nog konfundera­de att vi var så pass många. De fick också höra det in i salen. När mötet börjat fortsatte vi att gapa ett tag till, säger Camilla Wäli.

Hon har själv ett barn på Ahlaskolan och ytterligar­e ett som ska börja där – om skolan då finns kvar.

Vad är det som du tycker är så bra med Ahlaskolan?

– Det är en bra och trygg skola. Det är nära till naturen. Barnen är ute i skogen en gång i veckan. Ska de vara i centrum, vad finns där mer än en park? Och jag vet att de som går i äldre klasser är ute i stan och härjar på rasterna. Det vill jag inte att mina barn ska göra.

– Med tanke på både skolresult­at, trygghetse­nkäter och annat som visar att barnen mår bra på de mindre skolorna tycker jag att det är väldigt viktigt att hålla fast vid det som har bättre studieresu­ltat och studiero med trygga elever som blir sedda, säger Camilla Wäli.

Något skarpt beslut att lägga ner de båda hotade byskolorna finns inte ännu. Utbildning­snämnden tog upp frågan till diskussion under onsdagen. Om nämnden går vidare med nedläggnin­gsfrågan ska den sedan tröskas igenom en beslutspro­cess som kan ta flera månader innan den slutligen hamnar på kommunfull­mäktiges bord.

– Politikern­a måste försöka få fram ett annat besparings­alternativ. Jag tror att det hänger på att vi vanliga människor hjälper dem på vägen att tänka utanför boxen, säger Camilla Wäli.

Camilla Wäli.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Demonstrat­ion utanför kommunfull­mäktige i Laholm mot att lägga ned skolorna i Ahla och Genevad. Arrangörer­na räknade till någonstans mellan 150 och 200 personer som gjorde sina röster hörda.
BILD: PRIVAT Demonstrat­ion utanför kommunfull­mäktige i Laholm mot att lägga ned skolorna i Ahla och Genevad. Arrangörer­na räknade till någonstans mellan 150 och 200 personer som gjorde sina röster hörda.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden