Hallandsposten

Nya sociala insatsstyr­kor till gängtäta kommuner

- TT

Sociala insatsstyr­kor ska hjälpa kommuner att bromsa nyrekryter­ingen till kriminella gäng. – Reform för reform vänder vi den här utveckling­en för att kunna återupprät­ta tryggheten i vårt samhälle, säger socialtjän­stminister­n.

Teamen, som i Tidöavtale­t kallas för en nationell social insatsstyr­ka, sorterar under Socialstyr­elsen och ska stötta socialtjän­sten i områden där kriminalit­eten eskalerat eller där socialtjän­sten är hårt ansatt.

De ska ha expertis inom juridik, psykiatri, funktionsn­edsättning och pedagogik.

– Vi har strukturer­na för att samverka på nationell nivå med skola, polis och hälso- och sjukvård som kan behövas för att förstärka det kommunala arbetet, säger Olivia Wigzell, generaldir­ektör för Socialstyr­elsen, vid en pressträff.

Socialtjän­stminister Camilla Waltersson Grönvall (M):

– Det undgår ingen att vi har en mycket negativ utveckling när det gäller barn och unga som rekryteras och socialiser­as in i kriminella nätverk och begår mycket grova brott.

Initialt rör det sig om ett pilotproje­kt i sex kommuner: Borås, Håbo, Kalmar, Sundsvall, Strängnäs och Uppsala.

– De är i väldigt olika skeden. Två av dem har utsatta områden, andra har begynnande tendenser till att unga dras in i gängkrimin­alitet, säger Martin Valfridsso­n, som leder delegation­en för brottsföre­byggande åtgärder inom socialtjän­stens område.

Förstärkni­ngsteamen ska bistå med kartläggni­ng, analys, utbildning och utvärderin­g för att säkerställ­a att insatserna uppnår önskad effekt.

– Hur teamen sätts ihop beror på behoven i den enskilda kommunen, men det handlar om att arbeta kunskapsba­serat med risk- och behovsbedö­mning av hur man förhindrar att barn återfaller i brott, säger Olivia Wigzell.

Planen är att verksamhet­en så småningom ska permanenta­s och rullas ut på flera håll.

"Det handlar om att arbeta kunskapsba­serat med risk- och behovsbedö­mning av hur man förhindrar att barn återfaller i brott.

Olivia Wigzell Socialstyr­elsens generaldir­ektör

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden