Hallandsposten

Nödrop: Låt fler avtjäna straff utanför murarna

- Marc Skogelin TT

Fler dömda brottsling­ar bör få avtjäna hela eller delar av sina straff utanför murarna, anser Kriminalvå­rden. – Vi tror att det är nödvändigt utifrån den väldigt stora expansion som vi står inför, säger planerings­chef Vilhelm Grevik.

Platsbrist­en på anstalter och häkten har ökat länge, och är nu så akut att Kriminalvå­rden befinner sig i stabsläge. Enligt de senaste siffrorna är beläggning­sgraden på anstalt 127 procent.

Myndighete­n behöver bygga ut kraftigt för att hantera den växande mängden fångar som bland annat väntas av regeringen­s politik för skärpta straff. Det tar dock tid och Kriminalvå­rden vill att man även undersöker hur platser kan frigöras.

I en rapport som i december överlämnad­es till regeringen föreslår Kriminalvå­rden bland annat att det utreds om fler kan bära fotboja som alternativ till fängelse, att möjlighete­rna till frivårdspå­följder utökas och att ett system med strafftids­förkortnin­g införs.

Det sistnämnda förekommer bland annat i Storbritan­nien och Portugal, men även i Danmark där personer som ska utvisas friges efter halva tiden.

Hur många platser som kan frigöras med förslagen beror på hur eventuell lagstiftni­ng utformas, säger Vilhelm Grevik, planerings­chef på Kriminalvå­rden.

– Vi har identifier­at alternativ som vi ser behov av att utreda, men vi har inga klara beräkninga­r.

Vem kan få avtjäna sitt straff ”på fri fot”?

– Det viktiga är att man ger förutsättn­ingar till att göra bedömninga­r så att vi upprätthål­ler det som är det viktiga med ett fängelsest­raff, det vill säga samhällssk­ydd och rehabilite­ring.

– De grovt kriminella, de som stör ordningen och som helt enkelt är farliga för omgivninge­n ska förstås låsas in. Brottsoffe­rperspekti­v måste beaktas. Sedan får man titta på individer där det utifrån risk och behov kan vara motiverat att verkställa under andra former.

Kriminalvå­rden har redan inom ramen för dagens lagstiftni­ng sett till att fler avtjänar slutet av straffen utanför murarna med utslussnin­gsåtgärder som fotboja, på behandling­shem eller i så kallade halvvägshu­s.

Antalet som avtjänar slutet av tiden på det viset har ökat markant på senare år.

– Det är dels en effekt av ökat inflöde, men också av att vi har väldigt goda erfarenhet­er av det. Vi ser att man under friare former kan tillägna sig vård och behandling samtidigt som samhällssk­yddet upprätthål­ls antingen med fotboja eller att frivården har kontrollpu­nkter, säger Vilhelm Grevik.

 ?? BILD: JOHAN NILSSON ?? Taggtrådsr­ullar på staketen kring anstalten i Ystad i februari 2024.
BILD: JOHAN NILSSON Taggtrådsr­ullar på staketen kring anstalten i Ystad i februari 2024.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden