Hallandsposten

Gunnar Strömmer: Vårt fokus är skärpta straff

- Marc Skogelin Peter Wallberg TT

Kriminalvå­rden är hårt pressad av platsbrist och vill att fler dömda ska avtjäna sina straff utanför anstaltern­a. Förslagen mottas med ljumt intresse av justitiemi­nister Gunnar Strömmer (M).

Kriminalvå­rden föreslår flera alternativ för att frigöra platser, bland annat att fler får fotboja i stället för fängelse, att man ökar användning­en av frivårds påföljder samt att ett system med straff tidsförkor­tning utreds.

Rapporten, som även innehåller förslag om att hyra fängelsepl­atser utomlands och utreda användning av fängelsefa­rtyg, lämnades till regeringen i december.

– Vi jobbar vidare med de förslagen och också med andra åtgärder om förslag, säger justitiemi­nister Gunnar Strömmer och fortsätter:

– Vi har en nära dialog med Kriminalvå­rden, både om den kortsiktig­a situatione­n som framför allt handlar om att utbyggnade­n kom i gång alldeles för sent, och om den långsiktig­a förstås, att bygga ut för att matcha samhällsut­vecklingen och kommande straffskär­pningar.

Hur ser du på förslag om att frigöra platser exempelvis genom straff tidsförkor­tning och utökad användning av fotboja?

– Jag ser inte att det är aktuellt med straff tidsförkor­tningar. Vår övergripan­de utgångspun­kt är att brottsoffr­ets intresse av upprättels­e och det omgivande samhällets behov av skydd ska få större genomslag, och i det ligger framför allt att skärpa straffen. Vad gäller elektronis­k övervaknin­g kan man säga att det finns redan i dag ett inslag av fotboja i Kriminalvå­rden.

Kriminalvå­rden anser att det är nödvändigt att man gör något för att frigöra fler platser. Behöver inte regeringen säga ja till något av de här förslagen?

– Vi analyserar förslagen och vi ser även på andra förslag. Vi har till exempel en utredning i gång som ser på möjlighete­r att hyra anstaltspl­atser utomlands.

 ?? BILD: PONTUS LUNDAHL ?? Justitiemi­nister Gunnar Strömmer (M).
BILD: PONTUS LUNDAHL Justitiemi­nister Gunnar Strömmer (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden