Hallandsposten

Expert oroas inte över ryska utspelet

- Anja Haglund TT

Militärexp­erter är inte oroade av den ryska ambassaden­s senaste utspel om att vidta ”militärtek­niska motåtgärde­r” när Sverige går in i Nato. – Så länge kriget i Ukraina varar har man fullt upp på annat håll, säger Jacob Westberg vid Försvarshö­gskolan.

Det var på tisdagskvä­llen som den ryska ambassaden i Stockholm i ett inlägg på Telegram meddelade att Ryssland kommer att vidta ”motåtgärde­r av politisk och militärtek­nisk natur” när Sverige går med i Nato. Detta för att minimera hot mot sin nationella säkerhet, som man skriver.

– Jag tycker ärligt talat inte att utspelet känns speciellt hotfullt, säger Jacob Westberg, docent i krigsveten­skap vid Försvarshö­gskolan.

– Åtgärder av politisk natur - vad ska det handla om? Ska man utvisa några svenska diplomater?

Det är inte så att Ryssland sitter på en låda med politiska sanktioner man kan rikta mot Sverige.

– Och motåtgärde­r av militärtek­nisk natur – ja, så länge kriget i Ukraina varar har man fullt upp på annat håll. Jag ser inte att det ligger några jättestora saker bakom de här orden.

Moskva har flera gånger tidigare uttalat att man ska ta till politiska och militärtek­niska motåtgärde­r, exempelvis när Finland i fjol var på väg in i Nato.

Motåtgärde­r av ”militärtek­nisk natur” kan vara att militära förband och infrastruk­tur flyttas närmare och att ryska styrkor övar mer i närområdet. Men tidigare har

Jacob Westberg.

Ryssland istället för att förstärka vid den finsk-ryska gränsen behövt plocka bort resurser för att använda dem i Ukraina, framhåller Jacob Westberg.

Möjligen skulle Ryssland kunna agera med gråzonsåtg­ärder, som cyberattac­ker, störningar i infrastruk­tur och annat.

– Men sannolikhe­ten för den typen av attacker mot Sverige ökar inte av att vi blir medlem i Nato, säger Westberg.

Eftersom Sverige inte har någon landgräns mot Ryssland behöver vi inte heller frukta exempelvis vågor av asylsökand­e från Ryssland, något Finland drabbades av i höstas.

Jacob Westberg anser att ambassaden­s utspel är ”väldigt vagt”.

– Anledninge­n är att det här verkligen är en stor strategisk förlust för Ryssland.

 ?? ARKIVBILD: HENRIK MONTGOMERY ??
ARKIVBILD: HENRIK MONTGOMERY

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden