Hallandsposten

En kvarts miljon jobb vaskas i onödan

- Marie Axtelius regionchef, Företagarn­a Halland Diana Vasiliou expert, utbildning och kompetensf­örsörjning, Företagarn­a

Det runt en kvarts miljon lediga jobb hos företagen i dag och med en potentiell skatteintä­kt på 2,7 miljarder kronor. Att åtgärda de mer eller mindre konstanta hindren för rekryterin­g, kräver en omstart och ett helhetsgre­pp. Det skriver två företrädar­e från Företagarn­a.

HP debatt 29/2. Små och medelstora företag i Sverige står inför en akut utmaning vad gäller nyrekryter­ing och kompetensu­tveckling. Mer än hälften av alla företag vittnar om att de är i behov av att antingen nyrekryter­a eller kompetensu­tveckla personal, men samtidigt har var tredje företag misslyckat­s med just detta det senaste året.

De hinder det handlar om är samma tre områden som toppar listan år efter år:

Svårighete­n att hitta rätt erfarenhet.

Problemet med att hitta rätt egenskaper och attityder.

Kostnaden för att anställa.

Om företagen inte kan rekrytera så avstannar tillväxten. Det handlar alltså inte om att företag inte vill anställa, utan om att de inte har möjlighet.

I vår nya rapport ”CTRL ALT DELETE – kompetensf­örsörjning­en behöver en omstart” återfinns talande siffror som säger att mer än 8 av 10 företag vänder sig till sina egna nätverk och kontakter när de ska rekrytera. Det är givetvis förståelig­t. Som företagare är att anställa att likställa med att bjuda in en annan person att bo i sitt hem. Tyvärr begränsar det urvalet av potentiell­a kandidater kraftigt och kan i förlängnin­gen bidra till att företaget inte hittar rätt kandidat.

Förutom matchnings­problemati­ken är en oroande trend att allt färre ungdomar väljer yrkesprogr­am på gymnasiet, trots att denna utbildning är allra mest efterfråga­d av företagen. Någonstans på vägen tycks samhället ha skickat signaler om att akademiska utbildning­ar är överlägsna yrkesutbil­dningar, och unga människor avskräcks från att välja en sådan utbildning.

Vår rapport visar på svindlande siffror – sammanlagt finns det runt en kvarts miljon lediga jobb hos företagen i dag och med en potentiell skatteintä­kt på 2,7 miljarder kronor. Det om något borde väcka politikern­as intressen.

För att hjälpa politiken på traven har vi lagt fram förslag på både nationell och lokal nivå.

På nationell nivå föreslår vi bland annat att det ska införas obligatori­sk APL (arbetsplat­sförlagt lärande) på samtliga gymnasiepr­ogram, detta för att elever som inte läser en yrkesutbil­dning ska få en bättre förståelse för och koppling till arbetsmark­naden.

"Om företagen inte kan rekrytera så avstannar tillväxten.

På lokal nivå föreslår vi att: Samverkans­avtal skrivs mellan skolor och lokala företag.

Uf-företag uppmuntras i högre utsträckni­ng.

Feriejobb subvention­eras även hos småföretag.

Att åtgärda de mer eller mindre konstanta hindren för rekryterin­g, kräver en omstart och ett helhetsgre­pp. Det är endast genom att möta dessa utmaningar gemensamt, som vi kan skapa en starkare och mer hållbar framtid för svensk arbetskraf­t och näringsliv när konjunktur­en vänder upp igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden