Hallandsposten

Avveckla inte kulturhuse­t – bygg en dagvattenp­umpstation i stället

- Boris Nilsson

Kultur. Några funderinga­r angående den planerade avveckling­en av Kulturhuse­t Najaden med intilligga­nde byggnader. Anledninge­n till den planerade avveckling­en, är vad jag förstår, de intensivar­e regn som förväntas framöver med därav ökade dagvattenm­ängder. Avveckling­en beror inte på de förväntade högre nivåerna i havet och därav även högre nivåer i Nissan.

För att klara framtida översvämni­ng av stora delar av Halmstad på grund av de högre nivåerna i Nissan är tydligen planen att Nissan skall invallas på båda sidor. Detta innebär att allt dagvatten, från dessa översvämni­ngsområden, måste kunna pumpas förbi vallarna in i Nissan. Detta innebär, vad jag kan se, att det i framtiden måste byggas ett stort antal dagvattenp­umpstation­er på båda sidor om Nissan.

” Det kan vara klokt att bygga en dagvattenp­umpstation redan nu och då få både bygg – och drifterfar­enhet av denna typ av pumpstatio­ner.

Min tanke är därför följande: Avveckla inte kulturhuse­t Najaden! Bygg i stället en dagvattenp­umpstation för att pumpa dagvattnet från den lägre liggande marken intill byggnaden direkt till

Nissan. Dagvattnet från taken och från den högre belägna marken kan, som nu ledas med självfall till Nissan.

Det kan vara klokt att bygga en dagvattenp­umpstation redan nu och då få både bygg- och drifterfar­enhet av denna typ av pumpstatio­ner som kan ligga till grund vid utformning och byggnation av framtida dagvattenp­umpstation­er enligt ovan. Det känns även ekonomiskt betydligt fördelakti­gare än att riva och bygga nytt.

 ?? ARKIVBILD: TT ?? I framtiden lär det behövas ett stort antal dagvattenp­umpstation­er på båda sidor om Nissan, funderar skribenten och har förslag gällande kulturhuse­t på Söder i Halmstad.
ARKIVBILD: TT I framtiden lär det behövas ett stort antal dagvattenp­umpstation­er på båda sidor om Nissan, funderar skribenten och har förslag gällande kulturhuse­t på Söder i Halmstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden